Google Glass is nog helemaal niet dood

Google Glass is nog helemaal niet dood

Toen Google eerder deze maand bekendmaakte te stoppen met de verkoop van de huidige Google Glass, doken nogal wat triomfantelijke berichten op over de 'dood van de Google-bril’. Ligt de 'slimme' bril al op het gadgetkerkhof? Nee, niets is minder waar.

Alleen het huidige prototype verdwijnt. Gelukkig maar, want die Glass was geen ding voor ‘gewone mensen’. Wie wil er nu zo'n raar mini-computertje op zijn voorhoofd? Eentje die in de rechterbovenhoek van je blikveld informatie toont 'voordat je weet dat je die wilt hebben'?

Stiekem filmen

Ook oogstte de bril veel kritiek op het gebied van privacy, maar dat was niet altijd terecht. Natuurlijk voelt het vreemd als er iemand tegenover je zit met een gadget op zijn hoofd die jou tegelijkertijd kan filmen. Maar smartphones zijn een stuk slechter voor de privacy. Met een smartphone kan je 'ongemerkt' foto's of filmpjes maken, als je de flits uitzet en je doet alsof je zit te Whatsappen.

Bij Glass zag je tenminste altijd nog een lampje als de camera actief was. Maar dat wisten de meeste mensen niet, mede doordat ze nog nooit een Glass in het echt hadden gezien. Google slaagde er niet in dit soort zaken helder te maken. Die camera had het bedrijf achteraf gezien misschien beter weg kunnen laten.

Nog geen eindproduct

Voorlopige conclusie: we waren nog niet klaar voor een 'smartphone in brilvorm'. Op zich niet erg, want Google heeft Glass in zijn communicatie erover altijd een prototype genoemd. De eerste lichting Glass-dragers, die 1500 dollar voor apparaat betaalden, heetten 'explorers', verkenners die feedback moesten geven. Ze wisten dat het nog geen eindproduct was.

Maar het werk aan een nieuwe consumentenversie van Glass gaat wel volop verder. Zo heeft Google het Glass-team verplaatst van het laboratorium naar een echte productafdeling. Een ander hoopvol teken: Google heeft Tony Fadell op het Glass-project gezet. Hij was een van de bedenkers van de iPod bij Apple en richtte daarna de slimme thermostaat Nest op, die door Google werd gekocht.

Virtuele rondleidingen

De volgende Glass moet in elk geval een minder 'nerdy' uiterlijk krijgen, wil hij aanslaan. 'Slimme' brillen moeten er meer uitzien als gewone brillen, bijvoorbeeld door ze te integreren met bestaande monturen. Ook moet de accuduur veel beter worden en moet de bril veel goedkoper worden.

Maar zelfs al laat zo'n hightech-bril voor de massa lang op zich wachten, dan zijn dit soort brillen in de tussentijd voor allerlei beroepsgroepen al wel degelijk interessant. Chirurgen, hulpverleners, monteurs en magazijnmedewerkers – ze kunnen baat hebben bij de virtuele laag die brillen als Glass over de fysieke wereld leggen. Ook in onderwijs en de kunstsector zijn er toepassingen, bijvoorbeeld voor virtuele rondleidingen.

Hologrammen in een skibril

Een digitale projectie over de werkelijkheid kan dus best zinvol zijn. Niet alleen Google heeft dat door. Ook Microsoft. Bij de presentatie van Windows 10 vorige week  toonde Microsoft de HoloLens, een bril die je '3D-hologrammen' om je heen laat verschijnen. Je ziet dan digitale objecten in de lucht zweven, en anders dan bij Google zijn die driedimensionaal, waardoor ze nog realistischer lijken.

De HoloLens kan veel meer dan alleen het tonen van notificaties (de mogelijkheid waar Glass vooral op was gericht). Hij is als een soort draagbare computer te gebruiken; er is geen koppeling met een ander apparaat nodig. Minpunt: HoloLens ziet er uit als een soort skibril. Het is geen ding waar je de straat mee op gaat. Maar daar is hij ook niet voor bedoeld. HoloLens is er voor thuis en op kantoor.

De stilte van het onderzoekslab

Ondertussen werkt Google op zijn beurt met het bedrijf Magic Leap (waar een half miljard dollar in is geïnvesteerd) aan een concurrent voor de HoloLens die soortgelijke holografische projecties zou tonen. Dat belooft wat. Als Magic Leap virtuele 3D-objecten realistisch kan weergeven met een bril die je wél zou willen dragen buitenshuis, dan zou dat een 'magische' prestatie zijn.

Als de vertraging van Google Glass één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat 'draagbare technologie' heel veel gewenning vraagt - vooral als je die op je gezicht moet dragen. Het is goed dat Google dat nu ook inziet. Na alle negatieve reacties op Glass wordt de opvolger gelukkig getest in de stilte van het onderzoekslab, en niet meer met 'verkenners' in het dagelijks leven die overal moeten uitleggen dat ze niet continu aan het filmen zijn.

Tonie van Ringelestijn

Ook interessant