toggle menu

Gratis op vakantie met deze tips

Gratis op vakantie met deze tips

Alle Nederlanders samen besteden jaarlijks vele miljarden aan vakanties. Toch is een geweldige vakantie niet per definitie duur. Vier ideeën voor een fantastische reis voor (bijna) nop.

Dit voorjaar opende het duurste vakantieoord ter wereld. Voor honderdduizend dollar per nacht kun je met maximaal 48 personen vertoeven op het tropische privé eiland Banwa, één van 1.780 eilanden die samen de provincie Palawan van de Filipijnen vormen.

Zo dol maken wij Nederlanders het natuurlijk niet. Maar van vakantie vieren houden we absoluut. Ruim acht van de tien Nederlanders vertrekken jaarlijks minimaal één keer naar een vakantiebestemming in binnen- of buitenland. Vorig jaar hebben we daar met zijn allen weer 19,8 miljard euro aan besteed.

Wat zoek je?

Die totale 19,8 miljard euro is gemiddeld een dikke duizend euro per Nederlander, inclusief alle baby's, scholieren en hoogbejaarden. Dat is een boel geld, dat lang niet elke Nederlander zal kunnen betalen. Gelukkig is dat ook geen noodzaak.

Bedenk eerst eens wat het doel van je vakantie is. Zoek je rust, ontspanning, gezondheid of buitenleven? Of hoop je op inspiratie, vrijheid, tijd voor elkaar of gewoon een ontsnapping aan onze files, motregen, stress en de sleur van alledag? Met een beetje fantasie én de volgende ideeën behaal jij dat doel (bijna) voor nop.

Boek een werkvakantie

Ben je jong, avontuurlijk, flexibel en arm? Dan lijkt een werkvakantie ideaal. Zoek op het internet eens op 'werkvakantie' en je vindt allerlei organisaties en stichtingen die werkvakanties regelen voor jongeren. Je gaat bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten organiseren voor kinderen in Moldavië of Ghana. Of je gaat kinderen in Gambia helpen met hun huiswerk.

Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger of stagiair om mee te draaien in ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Je kan bijvoorbeeld in je vakantie meebouwen aan woningen en latrines in Ghana, Bolivia of Ecuador. Soms moet je wel zelf je vliegreis betalen. Je kunt trouwens ook in vakantiesfeer werken én tegelijk geld verdienen. In hotels in Zeeland of op de Waddeneilanden kunnen jongeren de hele zomer wonen en werken als vakantiekracht.

Geniet van Nederland

Wat je ver haalt is lekker, denken we vaak. En dan vergeten we wel eens dat ook ons eigen land heel veel te bieden heeft. Bijvoorbeeld onze eindeloos lange stranden. Ook zijn er beslist heel veel stadjes en dorpen waar je nog nooit bent geweest. Wellicht kun je er met je kampeerspullen op de fiets naar toe.

Over kamperen gesproken: via de stichting Vobula kun je gratis kamperen op prachtige landgoederen en in natuurgebieden in Nederland, mits je van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 13:00 uur meehelpt aan onderhoudsklussen, bijvoorbeeld snoeien in het park. Heerlijk toch?

Ruil je huis

Een spotgoedkope manier van vakantievieren is je huis tijdens een vakantie te ruilen met iemand in binnen- of buitenland. Veel mensen vinden dat eng, maar wie het wel durft, is vaak wild enthousiast. Organisaties die het regelen zijn op het internet te vinden door te zoeken op 'huizenruil'.

Mogelijk minder eng is het om je woning (plus fietsen) een tijdje te ruilen met een vriend of familielid. Jij bijvoorbeeld een tijdje in Limburg en zij in jouw huis in Noord-Holland. Dan ben je allebei uit de sleur.

Word huisoppasser

Misschien heb je geen huis om te ruilen. Of wellicht zie je dat niet zitten. Ook dat is geen probleem. Je kunt namelijk ook op iemands huis en eventuele huisdieren passen als de eigenaren op vakantie zijn. Je vindt kansen door op het internet te zoeken op oppas+huis of op vakantieoppas. En wie weet wacht je een luxe, maar gratis zomerverblijf in Zuid-Frankrijk of aan de Amerikaanse westkust. Veel plezier!

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant