toggle menu

Gratis op wereldreis

Gratis op wereldreis

Is een wereldreis maken onbetaalbaar? Nee hoor. Dankzij bemiddelingswebsites is het haalbaar voor reizigers die hun handen uit de mouwen willen steken.

Wij Nederlanders zijn verzot op reizen: jaarlijks boeken we met zijn allen zo’n 8 miljoen (langere) vakanties.

Langer en specialer

Nou ja, lang? Een vakantie duurt gemiddeld negen dagen. Veel langer en specialer dan zo’n gewone vakantie is een wereldreis. Dat is een trip waarbij je maanden tot zelfs jarenlang over de aardbol zwerft, jezelf onderdompelt in vreemde culturen, en je ver weg bent van alle beslommeringen en regenachtige dagen thuis.

Zoiets avontuurlijks lijkt vooral weggelegd voor studenten met een rugzak of voor gepensioneerden met heel veel geld en tijd. Líjkt, want het internet heeft de wereldreis financieel bereikbaar gemaakt voor velen. Mits je tijd hebt. Wie weet is het iets voor jou!

Het nieuwe wereldreizen

Bij het nieuwe wereldreizen combineer je je tocht over de aarde met vrijwilligerswerk. Zo’n werkadres vind je via speciale bemiddelingswebsites als Workaway, Helpx en WWOOF.

Werken in 155 landen

Op Workaway.info kunnen vragers en aanbieders van vrijwilligerswerk in 155 landen over de hele wereld elkaar vinden. De standaard werkafspraak bij Workaway is dat je ergens vijf dagen per week vijf uur per dag aan de slag gaat. Dit in ruil voor eten en een kamer.

Een tweejarig lidmaatschap van Workaway kost 23 euro voor een alleenstaande en 30 euro voor koppels en vrienden. Voor de aanbieders van vrijwilligerswerk is de website gratis.

Bij je aanmelding geef je aan wat je vaardigheden zijn. Daarna kun je een geschikte job zoeken. Bijvoorbeeld meehelpen aan de receptie in een studentenherberg in Mexico in ruil voor onderdak en eten. Of vier uur per dag meehelpen op een kindercrèche in Tanzania. Of wie weet is tuinonderhoud bij een Frans kasteel uit de achttiende eeuw iets meer voor jou.

Je kunt op workaway.info ook selecteren op klussen waar jij speciaal goed in bent, zoals boekhouden, werken met computers, tuinieren, bouwen, schoonmaken et cetera. Ook kun je de ervaringen van andere vrijwilligers bij een bepaald adres nalezen. En door de vragers van vrijwilligerswerk te mailen, kun je uitvissen of het klikt, en afspraken maken.

Vier uur per dag

Vergelijkbaar met workaway.info is Helpx.net. Net als bij Workaway kun je hierop een profiel aanmaken en berichten sturen naar gastheren en -vrouwen waarvoor je wel zou willen werken als vrijwilliger.

De standaard werkafspraak van HelpX.net is vier uur per dag in ruil voor eten en een kamer. Het lidmaatschap is iets voordeliger dan dat van workaway.info, namelijk twintig euro voor twee jaar, ongeacht of je een enkele persoon, een koppel of vrienden bent.

Ook deze website is gratis voor de aanbieders van werkplekken. Daarom vind je veel dezelfde aanbieders op zowel HelpX als op Workaway. Lidmaatschap van beide sites lijkt daardoor niet zo nuttig.

Biologische boerderijen en kleine bedrijven

Tot slot kun je voor vrijwilligerswerk terecht bij Wwoof.net. WWOOF is kort voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Op Wwoof vind je biologische boerderijen en kleine bedrijven waar je onderdak en voedsel krijgt in ruil voor vier tot zes uur vrijwilligerswerk per dag.

Een belangrijk verschil met Workaway en HelpX is dat WWOOF gespecialiseerd is in werkplekken in de biologische landbouw. Een nadeel van WWOOF kan zijn is dat elk land zijn eigen WWOOF-organisatie heeft, en dat je in elk land apart het lidmaatschap moet betalen (het kost tussen de nul en 56 euro). Dat kan een nadeel zijn als je de hele aardbol wilt bestrijken - zoals échte wereldreizigers doorgaans doen.

Erica Verdegaal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant