Gun je spaargeld een toprendement: 5 tips én 5 waarschuwingen

Gun je spaargeld een toprendement: 5 tips én 5 waarschuwingen

Het duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar voordat de spaarrente weer gaat stijgen. Hoe regel je in de tussentijd de optimale winst op je spaargeld, en houd je het tegelijk veilig? Hier zijn een paar tips - én waarschuwingen!

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, ziet de rente graag stijgen. Want een rentestijging is gunstig voor pensioenfondsen en verzekeraars. Ook maakt een hogere rente lenen minder aantrekkelijk en sparen juist interessanter, wat onze economie stabieler maakt.

Maar wat Knot wil, gaat nog niet een-twee-drie gebeuren. Diverse economische deskundigen denken dat het nog wel twee jaar kan duren voordat de spaarrente gaat opkruipen. Het blijft dus belangrijk om het rendement op je spaargeld zelf op te krikken. Met de volgende tips en waarschuwingen regel je de optimale winst op spaargeld terwijl je geld toch veilig blijft.

Vijf spaartips

 1. 'Investeer' in schulden
  Heb je een lening, krediet, afbetalingsregeling of hypotheek lopen? Gebruik overtollig spaargeld om af te lossen, want dat scheelt rente én zorgen. Begin met het aflossen van de duurste lening(en), zoals een roodstand of creditcardkrediet. Los daarna extra af op een eventuele hypotheek, zoveel als boetevrij kan.
 2. Investeer in duurzaam wonen
  Spaargeld rendeert ook prima als je het investeert in energiebesparende maatregelen voor je eigen huis, liefst met subsidie. Het jaarrendement is prima volgens Milieu Centraal: spouwmuurisolatie (9-12%), dakisolatie (7-9%), vloerisolatie (5-8%), isolatieglas (4-6%) en zonnepanelen (3-6%).
 3. Regel de hoogste rente
  Veel mensen sparen lukraak bij hun huisbank tegen een beroerde rente van vrijwel nul. Dat kan beter, zeker als je veel spaargeld hebt. Wie bijvoorbeeld twee ton renteloos spaargeld van Triodos Bank verdeelt over Leaseplanbank (0,4% en een tweejarig spaardeposito bij Yapi Kredibank (1,05%) verdient jaarlijks belastingvrij 1.450 euro extra rente.
 4. Profiteer van gratis garantie
  Spaar per instelling met een Nederlandse bankvergunning maximaal een ton per persoon. Als die bank dan omvalt, krijg je, op basis van het depositogarantiestelsel, maximaal een ton euro's vergoed.
 5. Open een familiebank
  Stel je hebt veel spaargeld én een kind dat een eigenwoninghypotheek wil afsluiten (of oversluiten). Dan kan het interessant zijn om voor bank te spelen en je kind geld te lenen. Je vergoeding mag flink meer bedragen dan de huidige spaarrente, terwijl je kind die rente gewoon fiscaal kan aftrekken. De Consumentenbond biedt een uitstekende handleiding voor de opzet van zo’n 'familiebank'.

Vijf spaarwaarschuwingen

 1. Zet spaargeld niet té lang vast
  Langer vastzetten, kan extra spaarrente opleveren. Maar té lang vastzetten kan riskant zijn. Dan baal je immers als de rente weer gaat stijgen of als je het geld ineens toch nodig hebt.
 2. Let op bankvergunningdelers
  Diverse banken delen samen één bankvergunning, zoals ABN Amro en Moneyou, Aegon en Knab, Ohra en Delta Lloyd. Volksbank deelt de bankvergunning zelfs metASN Bank, BLG Wonen, Regiobank, SNS Bank en Zwitserleven. Zie ook dit overzicht van vergunningdelers.
 3. Spaar voorlopig in Nederland
  Elk EU-land heeft verplicht een depositogarantiestelsel (DGS) volgens uniforme regels. Hierdoor lijkt in elk EU-land een ton spaargeld per persoon per bank even veilig als bij ons. Maar het ene garantiestelsel is het andere niet. De veiligheid van je spaargeld in een ander EU-land hangt af van drie dingen: de kredietstatus van je buitenlandse spaarbank, de kredietwaardigheid van je spaarland én de degelijkheid van de bankensector in je spaarland. Vrijwel geen mens kan die drie dingen goed inschatten.
 4. Spaar niet in vreemde valuta
  Sparen in een andere muntsoort, is riskant. Je krijgt mogelijk een flinke rente, maar loopt wel de kans dat de koers van je spaarvaluta zakt.
 5. Pas op met vakantiehuisjes en windmolens
  Er wordt tegenwoordig veel reclame gemaakt voor investeren in recreatiewoningen en windmolens. De rendementen lopen volgens de aanbieders soms op tot bijvoorbeeld 7 of zelfs 10%. Komt die belofte uit? Eigenlijk hoef je daarover maar één vraag te stellen: Waarom zou een partij die jaarlijks 7% of 10% kan verdienen jou erbij halen om van de winst mee te genieten? Het antwoord luidt: omdat jij er vroeg of laat wordt ingeluisd.

Erica Verdegaal

Meer over:

Ook interessant