Haal je compensatie bij DSB!

Haal je compensatie bij DSB!

Er is een compensatieregeling voor alle 265.000 (voormalige) DSB-klanten. Maar je moet je nog wel even aanmelden!

Zou jij in actie komen als je 13.000 euro zou kunnen krijgen door je even ergens aan te melden per internet? Natuurlijk! En toch hebben de curatoren van DSB, na het aanbieden van schadevergoeding aan 265.000 DSB-klanten en ex-klanten, slechts 20.000 reacties gekregen!

Wie weet laten DSB-gedupeerden elke DSB-envelop wel angstvallig dicht zitten. Of misschien gooiden ze die brieven wel direct in de prullenmand! Dat is doodzonde, want de (ex-)DSB-klant die de boel de boel laat, krijgt sowieso niets vergoed. Wie daarentegen even doorleest, ontdekt dat hij twee simpele mogelijkheden heeft.

Te hoge kredieten aangesmeerd

Maar laten we eerst even teruggaan naar het verleden, toen DSB najaar 2009 failliet ging. Veel DSB-klanten vonden dat ze te veel hadden betaald aan polissen die ze via DSB afgesloten hadden. Dat was terecht, want van elke koopsompolis die DSB verkocht, ging ruim zestig procent als provisie naar DSB. Verder vonden veel klanten dat DSB hen te hoge kredieten had aangesmeerd (overkreditering). Of dat DSB op een andere manier haar zorgplicht niet had nageleefd.

Compensatieregeling van curatoren en belangenclubs

De curatoren van DSB onderzochten de klachten en ontwierpen – na onderhandeling met enkele belangenclubs - een compensatieregeling. Van deze regeling konden klanten vanaf 19 september 2011 gebruik maken. Van de mensen die zich toen al hadden gemeld bij DSB kregen ongeveer 30.000 een voorstel, waarmee ze akkoord gingen. Per polis werd daarop gemiddeld 4.875 euro aan compensatie uitgekeerd; voor overkreditering werd gemiddeld 8.586 euro gecompenseerd.

WCAM-regeling verbindend

Maar in totaal had DSB geen 30.000 maar 265.000 klanten. Als jij zo’n klant was, of als je er een kent, moet je weten dat het gerechtshof Amsterdam afgelopen 4 november een (vrijwel gelijke) compensatieregeling –de zogeheten de WCAM-regeling-  ‘verbindend’ heeft verklaard. Dit betekent dat deze compensatieregeling in principe geldt voor alle voormalige DSB-klanten.

De WCAM-regeling regelt compensatie voor: koopsomverzekeringen, beleggingsverzekeringen, effectenbeleningsovereenkomsten en compensatie voor overkreditering. Verder is er een restschuldregeling opgesteld voor huiseigenaren die bij verkoop van hun huis blijven zitten met een restschuld. De curatoren kijken dan hoeveel een huishouden moet overhouden om van te leven. Daarvan uitgaande bepaalt men hoeveel maandelijks aan DSB kan worden betaald. Als de klant dat 50 maanden lang netjes doet, wordt de eventuele restschuld kwijt gescholden. Tot slot zit in de WCAM-regeling een saneringsregeling voor de schrijnende gevallen.

Aanmelding of opt-out

Ben of ken je een DSB-klant die zich nooit ergens voor heeft aangemeld? Als klant kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je je hier aanmelden voor de compensatieregeling die verbindend is verklaard. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet het wel uiterlijk 8 november 2015 hebben gedaan. Je aanmelding betekent dat je akkoord gaat met het voorstel van de curatoren. En dat is zo gek nog niet.

Toch kan het zijn dat je juist niet wilt meedoen. Bijvoorbeeld omdat je bezig bent met een rechtszaak tegen DSB, en dat je daar meer van verwacht. In dat geval moet je uiterlijk 15 mei 2015 een zogeheten opt-out-verklaring naar de curatoren van DSB sturen. Hier staat de modelbrief die je daarvoor kunt gebruiken. Er staat ook bij waar je terecht kunt voor meer informatie.

Doe iets!

Hoe dan ook: Doe ik elk geval iets! Want wie niks doet, krijgt sowieso helemaal niets. Daardoor loop je de kans dat je vele duizenden euro’s laat liggen. Ben of was je dus DSB-Klant? Of ken je er eentje? Hier staat alles wat je moet weten en doen. Doe dat nu! En/of stuur dit artikel naar andere gedupeerden.

Erica Verdegaal

Ook interessant