toggle menu

Het is tijd voor een simpel en redelijk Europees tolsysteem | Lezerscolumn

Het is tijd voor een simpel en redelijk Europees tolsysteem | Lezerscolumn

De Duitse tolplannen waren in strijd met Europese regels en konden daarom niet doorgaan, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie in juni na inspanningen van Nederland en Oostenrijk. In eerste instantie leek dit goed nieuws voor de Nederlandse automobilist, maar is dit eigenlijk wel zo?

Ingezonden door: Robert Houben

In Nederland wordt in 2019 volgens het CBS naar verwachting circa 6 miljard euro aan wegenbelasting geïnd. Uitgaande van 8,5 miljoen personenauto's betekent dit dat we gemiddeld 700 euro per jaar per auto betalen voor het onderhoud en aanleg van wegen, ook als er maar weinig autokilometers gemaakt worden.

Lees ook het nieuwsartikel Europees Hof: Duitse tolheffing niet toegestaan (18 juni 2019)

Baseer heffing op gebruik in plaats van bezit

Het lijkt logischer en eerlijker om de heffing te baseren op het gebruik en niet op het bezit van de auto zoals nu het geval is. Verder zullen de buitenlandse auto's niet direct betalen voor het gebruik van onze wegen, terwijl de helft van de EU-landen wel tol heffen op de autowegen.

In Oostenrijk moet bijvoorbeeld voor een jaarvignet 89 euro betaald worden. Verwacht mag worden dat de eigen bewoners al op een of andere manier gecompenseerd worden, zodat de totale autokosten (tol en andere belastingen) niet de pan uit rijzen.

Perfect werkend systeem zonder oponthoud

Op vakantie in het buitenland heb ik er geen problemen mee om een bijdrage te leveren aan het gebruik van de autowegen. De kosten voor een vignet voor een korte vakantie zijn in de meeste landen niet zo hoog. In een aantal landen (zoals Slowakije en Hongarije) kan via internet een elektronisch vignet gekocht worden, dat in het land met camera's gecontroleerd wordt. Dit systeem werkt perfect en levert geen oponthoud op.

Dit in tegenstelling tot landen zoals Frankrijk en Italië waar in de zomerperiode lange files ontstaan voor de tolpoorten en bij sommige trajecten meer dan 100 euro betaald moet worden (enkele reis).

De Nederlandse overheid zou naar mijn mening in Brussel moeten pleiten voor een simpel systeem (zoals een elektronisch vignet) voor alle EU-landen met redelijke tarieven. Dit zou een mooi succes voor de EU kunnen zijn, net zoals de afschaffing van de roamingkosten voor mobiel bellen.

Robert Houben (54), Eindhoven

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant