toggle menu

Hoe Apple zijn gebruikers dwingt tot aankoop van nieuwe apparaten

Hoe Apple zijn gebruikers dwingt tot aankoop van nieuwe apparaten

De nieuwe iPhone is weer een daverend verkoopsucces. Bezitters van oudere Apple-apparaten worden ondertussen echter min of meer gedwongen een nieuwe versie te kopen. Apple weigert namelijk zijn besturingssysteem te onderhouden. Is dat ook onderdeel van de ‘optimale gebruikservaring’?

Zoals  gebruikelijk lagen bij de gehypete lancering van de iPhone 6 al dagen van tevoren weer mensen voor de deuren van de Amsterdamse Apple Store aan het Leidseplein. Ik vraag me dan altijd af: Zijn er echt nog mensen die zo hebzuchtig, wanhopig, aandachtsgeil of verstandelijk beperkt zijn dat ze dagenlang op een koude Amsterdamse stoep doorbrengen om als eerste de hoofdprijs te mogen betalen voor een nieuwe mobiele telefoon? Of zijn dit gewoon studenten die fors door een of ander pr-bureau worden betaald?

Ook bij de iPhone 4 herinner ik me nog enorme rijen klanten voor de winkel, en personeel dat elke nieuwe bezitter van het nieuwe glimmende hebbedingetje met een luid applaus verwelkomde. Helaas krijgen de miljoenen mensen die nog steeds met zo’n iPhone 4 bellen tegenwoordig niet meer de handen op elkaar bij Apple. Sterker nog: Apple laat de klanten die nog maar een paar jaar geleden met warm applaus werden ontvangen nu opzichtig in de kou staan.

Presse-papier

Met de komst van de iPhone 6 introduceert Apple namelijk ook een nieuw besturingssysteem: iOS 8. Zoals de naam al suggereert, is dit de software die de hardwarefuncties van de telefoon aanstuurt. Bottom line: zonder iOS is je iPhone hoogstens nog als presse-papier te gebruiken. En dat lot lijkt nu ook de iPhone 4 beschoren. Apple weigert namelijk om voorloper iOS 7, waar momenteel de meeste iPhones 4 op lopen, nog langer te blijven onderhouden en verbeteren.

En helaas werkt iOS 8 niet op de oudere iPhones, die ook met iOS 7 al allerlei interessante toepassingen moesten missen. En dus hebben de eigenaren een probleem. In Nederland, maar zeker ook in landen waar een groot deel van de bewoners niet in staat is direct het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen. Dat is overigens geen uitzondering. Apple heeft een lange traditie om oudere hardware na een aantal jaar aan zijn lot over te laten. Officieel omdat het met deze oudere apparaten niet langer de ‘optimale gebruikservaring kan garanderen’.

Consumenten pushen

Maar uiteraard is het ook een probaat middel om de consument te pushen om een nieuwe Mac, iPhone of iPad te kopen. Zo had ik zelf bijvoorbeeld veel plezier van mijn eerste (en laatste) iPad. Helaas vielen er met elke latere upgrade van het besturingssysteem toepassingen weg. En kwam Apple ruim 2 jaar(!) na aanschaf met het besturingssysteem iOS 6 uit. Alleen: niet voor mijn iPad.

Officieel zat daar natuurlijk weer een heel verhaal aan vast over de ‘optimale gebruikservaring’. Maar ondertussen bleek het prima mogelijk apps die met de upgrade waren ‘weggevallen’ met een paar simpele kunstgrepen alsnog op je ‘verouderde’ apparaat te plaatsen. Zo konden gebruikers met een ‘oude’ iPad zonder probleem het populaire fotobewerkingsprogramma iPhoto op hun apparaat gebruiken, hoewel die mogelijkheid door Apple werd uitgesloten.

Opzettelijk onbruikbaar?

Natuurlijk is het belachelijk dat zo’n duur apparaat in feite nog jaren meekan, maar door de fabrikant al dan niet opzettelijk onbruikbaar wordt gemaakt. Is dat ook onderdeel van de ‘optimale gebruikservaring’? Apple verdient miljarden aan die glimmende hebbedingetjes. Zó veel zelfs dat het bedrijf niet meer weet wat het met die enorme ‘cash pile’ aan moet. Ik heb wel een tipje: blijf gewoon netjes je oudere besturingssystemen onderhouden, zodat de consument daar gedurende de gehele natuurlijke levensduur normaal gebruik van kan maken.

Arnoud Groot

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant