toggle menu

Hoe een techgigant jouw product de nek omdraait

Hoe een techgigant jouw product de nek omdraait

Het zal je maar gebeuren: de fabrikant van je kersverse Smart Home-apparaat wordt opgekocht door een groot bedrijf, en kort daarna scheidt je dure apparaat ermee uit. Niet vanwege een defect, maar doordat de overnemende partij er niks meer mee wil doen.

Het overkwam bezitters van de Revolv. Het bedrijfje verkocht een klein, transparant kastje waarmee je allerlei apparatuur in huis kunt aansturen. Zo verbindt de Revolv draadloos je slimme lampen, thermostaat, muziekspelers, stroomschakelaars en nog meer met één smartphone-app.

In 2014 nam Google-bedrijf Nest Revolv over, en twee jaar later besloot het om de stekker uit Revolv te trekken. Hierdoor zullen alle Smart Home-hubs vanaf mei dit jaar niet meer werken. Heb jij zo'n Revolv-kastje gekocht? Dan heb je volgende maand dus een rond stuk niet-werkend plastic in huis liggen.

Niks nieuws

Dit soort praktijken zijn helaas niks nieuws in Silicon Valley. De makers van apps worden bijvoorbeeld geregeld overgenomen, waarna de ontwikkeling van hun software volledig wordt gestaakt.

De ontwikkelaars van het populaire Mailbox werkten bijvoorbeeld steeds minder aan hun e-mailclient, en totdat ze er er eerder dit jaar helemaal mee ophielden.

Bump, een app waarmee je bestanden kon uitwisselen door twee smartphones tegen elkaar te tikken, stopte er na een Google-overname ook mee.

Gebrek aan visie

Waarom eindigen overnames vaak zo tragisch voor de producten die in huis worden gehaald? Soms komt het simpelweg door een gebrek aan visie. Toen het Nederlandse Hyves naar de Telegraaf Media Groep ging, leek deze niet goed te weten hoe ze een sociaal netwerk relevant kon houden. Het was daarom een kwestie van tijd totdat ze de hekken moesten sluiten.

Een andere reden is een stuk geniepiger: veel van de overgenomen bedrijven worden helemaal niet vanwege hun producten in huis gehaald. In Silicon Valley wordt vaak gesproken over 'acquihires' - het aannemen van personeel door hun startups over te nemen. De bedrijven zijn helemaal niet van plan om de overgenomen producten te ondersteunen of beter te maken, maar willen het personeel liever aan hun eigen teams toevoegen.

Een typisch voorbeeld van zo'n acquihire was bij het Nederlandse PRSS. Dit bedrijf maakte gelijknamige software, waarmee je doodsimpel een digitaal tijdschrift voor tablets kunt maken. Geen programmeerkennis vereist. Apple kwam PRSS op het spoor en nam het gehele Nederlandse bedrijf in huis.

Het personeel verhuisde geheel naar het Amerikaanse Cupertino om op het Apple-kantoor te werken. Niet om daar een Apple-versie van PRSS te maken, nee, het team ging aan het werk voor Apple News, een nieuws-applicatie waarmee uitgevers hun materiaal kunnen verkopen aan iPhone- en iPad-bezitters.

Daarmee leek een einde te komen aan PRSS. Iedereen die een iPad-blad wilde maken, moest maar iets anders opzoeken.

Niks aan te doen?

Hoe voorkom je dat jouw favoriete product, app of dienst door zo'n overname de nek om wordt gedraaid? Heel veel oplossingen zijn er helaas niet. Je kunt hooguit producten gebruiken die te groot zijn om te worden overgenomen. Zo zal de Gmail-app waarschijnlijk nog wel even meegaan, omdat Google niet zo snel zal worden gekocht door een ander bedrijf.

Dat is helaas een halve maatregel. Het zou immers betekenen dat je een beter product uit de weg gaat, enkel omdat de maker klein genoeg is om te worden opgeslokt door een techgigant. Dat blijft helaas voor nu nog eventjes de realiteit.

Hopelijk komt daar wel verandering in: de Amerikaanse Electronic Frontier Foundation lobbyt in elk geval voor nieuwe wetten, om eigenaarschap van digitale producten beter vast te leggen. Het zou betekenen dat die ene overgenomen app ook van jou is - en dat de maker verplicht is om hem in zekere zin te blijven ondersteunen. Maar het zal nog wel even duren totdat er ooit zo'n wet komt.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant