toggle menu

Hoe kies je een sport uit die je wél volhoudt?

Hoe kies je een sport uit die je wél volhoudt?

Niks mis met goede voornemens zoals stoppen met roken, overmatig eten en drinken en nou eindelijk eens met je luie donder van die bank! Maar we weten ook allemaal dat de sportscholen uitpuilen in januari en dat in maart al die januarigangers weer verdwenen zijn. Doe het jezelf niet aan! Kom in beweging om een sport te vinden die je wél volhoudt.

Hoe vind je nou een sport die je volhoudt, een abonnement dat bij je past en dat betaalbaar voor je is? Schaf in ieder geval niet te snel een nieuw jaarabonnement op de sportschool aan. Wat als het toch niet helemaal je ding is? Misschien moet je eens buiten de sportschool kijken, ook daar is genoeg te doen! Geef jezelf eerst eens een paar weken de tijd om te ontdekken wat écht bij je past en wat je wél vol gaat houden tot aan 2019.

Groepsles of individueel trainen?

In de sportschool vind je doorgaans fitness en groepsfitness. Sommige mensen doen liever hun eigen individuele training in het fitnesssegment, anderen zweren bij groepslesjes, bijvoorbeeld omdat ze er dan 'doorheen' gepraat worden. Persoonlijk vind ik beide te gek en juist de afwisseling heel fijn. De ene keer wil je lekker op je eigen tempo trainen, op een tijdstip waarop jij tijd en zin hebt, en de andere keer wil je opgaan in het groepsritme en biedt zo'n lesje juist houvast.

Een sportschool kiezen: een luxe gym of de lowbudgetvariant?

Als je graag lid wilt worden van een sportschool, besluit dan of je voor een lowbudgetversie gaat, of voor een duurdere sportschool. Ik heb de voor- en nadelen van de lowbudgetvariant voor je op een rij gezet.

Voordelen lowbudgetvariant:

 • Goedkoop: abonnementen voor onder de 20 euro per maand (soms zelfs maar een tientje).
 • Er zijn zelfs concepten waarbij je minder betaalt, naarmate je meer traint (goede stok achter de deur!).
 • Vaak meerdere vestigingen waar je allemaal gebruik van kunt maken. Handig als je een latrelatie hebt, of soms wilt trainen in je woonplaats en dan weer in je werkplaats.
 • Vaak gloednieuw materiaal omdat er in de laatste jaren steeds meer nieuwe goedkope sportscholen uit de grond zijn gestampt.

Nadelen lowbudgetvariant:

 • Je kunt niet altijd makkelijk een gratis proefles krijgen en ze zijn ook vaak slecht telefonisch bereikbaar (alleen via algemeen nummer).
 • Abonnementen zijn niet altijd inclusief groepslessen, of het betreft virtuele groepslessen. Dan sta je voor een scherm een groepslesje te doen met een virtuele juf. Je krijgt dan nooit persoonlijke aanwijzingen.
 • Er zijn niet altijd goede fitnessinstructeurs aanwezig die jou kunnen corrigeren als je een oefening verkeerd uitvoert of bij wie je terecht kunt voor vragen of een persoonlijk schema.
 • Ook kan het er een zooitje zijn, omdat er niet genoeg mensen rondlopen die de boel in de gaten houden en mensen corrigeren op wangedrag. Je krijgt waar je voor betaalt!

Misschien geeft een luxere sportschool jou een fijner gevoel, doordat er meer persoonlijke aandacht is en omdat er misschien wel meer faciliteiten zijn, zoals een sauna of soms zelfs kinderopvang. Gun jezelf dan ook die luxe, als je dat kunt betalen. Want als zo'n sportschool er voor zorgt dat jij wél komt trainen, in tegenstelling tot een budgetvariant, dan is dat toch de moeite waard?

Dezelfde nadelen als voordelen van een budgetgym kunnen ook heus gelden voor een luxere gym! Check daarom goed de verschillen van de sportscholen bij jou in de buurt.

Extra's luxere gym:

 • Er lopen vaak fitnessinstructeurs rond bij wie je terecht kunt voor een persoonlijk schema en die jou kunnen corrigeren bij de uitvoering van je oefeningen.
 • Er zijn soms meer faciliteiten, zoals sauna, aanwezigheid van personal trainers, voedingsdeskundige, fysiotherapeut, kinderopvang. Voor deze faciliteiten dien je veelal wel apart te betalen (sauna is vaak inclusief)

Trainingsmaatjes gezocht?

Twijfel je over een lidmaatschap, omdat je niet in je eentje naar de sportschool wil? Vergeet dan niet dat je in de sportschool je nieuwe trainingsmaatjes gaat vinden. Zij gaan namelijk toch al. Als je trainingsmaatjes uit je vriendenkring zoekt, loop je meer risico op afhakers. Hoe vaker je op een sportschool komt, hoe meer mensen je leert kennen en hoe socialer het wordt. Soms kom ik amper aan trainen toe, omdat het te gezellig is!

Je zult nieuwe mensen leren kennen en dat zouden zomaar eens je nieuwe trainingsmaatjes kunnen worden!

Denk ook eens aan een sportcúrsus

Naast sportscholen die een aanbod hebben in het fitnesssegment, zijn er ook dansscholen, yogascholen, crossfitstudio's, (kick)boksscholen, squashhallen, et cetera. En vergeet het zwembad niet! Daar kun je vaak ook terecht voor een abonnement of tienrittenkaart.

Soms bieden sportscholen (of verenigingen) ook cursussen aan: dan betaal je geen abonnementskosten, maar cursusgeld. Bijvoorbeeld voor tien weken danslessen, of een cursus capoeira of aikido. Er zijn ook genoeg relatief nieuwe sporten waar je misschien nooit van gehoord hebt, maar wel te gek vindt, zoals slacklinen, freerunning, obstacle course training, boulderen of padel.

En onderschat klimmen en paaldansen niet; daar word je sterk van!

Buiten de sportschool kun je ook sporten

Kijk ook eens búiten de sportschool. Je kunt een paar hardloopschoenen aanschaffen en een hardloopapp, en je blijkt ineens een nieuwe verslaving te hebben opgelopen.

Voor hardlopen heb je alleen maar (nieuwe) hardloopschoenen nodig. En het kan zowel in je eentje als in groepsverband. Samen hardlopen hoeft niet via een officiële vereniging. Zo zijn er ook hardloopwinkels die dit soort clubjes opstarten.

Of je gaat een keer mee wielrennen met je buurman. Zo ben ik zelf ooit eens verslaafd geraakt aan wielrennen. Er zijn tal van wielrenclubjes in Nederland, van verschillende niveaus en vaak amateuristisch van aard. Kost vaak niets!

En wat dacht je van bootcamp? Je kunt sporten ook afwisselen: één keer in de week een bootcamp in het park en één keer per week baantjes trekken in het zwembad. Dan wordt het nooit saai.

Kortom, er is genoeg uit te proberen in je nieuwe sportieve leven! Gun jezelf de tijd om hiermee te experimenteren en wees niet bang om verschillende sporten af te wisselen.

Betaalbaar sporten

Sportschoolabonnementen laten zich goed vergelijken in prijs, maar zoals eerder gezegd: duurkoop is soms goedkoop. Zorg dat je geen slapend lid wordt: je betaalt dan wel, maar maakt geen gebruik van de faciliteiten. Zonde!

Nog een paar laatste tips om betaalbaar te sporten:

 • Vaak kun je een gratis proefles krijgen, of zelfs een gratis proefweek. Vraag je vrienden die al bij een sportschool of sportclub zitten of zij een gratis proefles voor je kunnen regelen.
 • Een dagkaart voor een sportschool is soms ontzettend duur, maar dikwijls gratis te vinden op de website van de sportschool. Je kunt soms wel een welkomstgesprekje verwachten bij aankomst, dus dat kost je wat extra tijd.
 • Sluit nooit gelijk een jaarabonnement af als je twijfelt.
 • Vaak kun je ook een abonnement nemen dat je per maand kunt opzeggen. Dan betaal je meer per maand, maar het kan je een hoop geld schelen als je het toch niks vindt.
 • Er zijn vaak ook goedkopere dalurenabonnementen. Vooral geschikt voor studenten en 65-plussers.
 • Soms kun je ook een 10-rittenkaart aanschaffen, dat is dan weliswaar duurder per keer, maar geeft je wel de mogelijkheid om de sportschool uit te proberen.
 • Hou Groupon-achtige-acties eens in de gaten: vaak genoeg worden er bijvoorbeeld strippenkaarten voor een bootcampclub aangeboden voor de helft van de prijs.
 • Elke sportschool - zeker de lowbudgetvarianten - heeft een (paar) keer per jaar een goede actie, waarbij je bijvoorbeeld geen inschrijfgeld betaalt, of een (paar) maand(en) cadeau krijgt. Het begin van het nieuwe jaar is absoluut de tijd voor sportscholen om aan actie te doen!
 • Gemeenten subsidiëren ook vaak sporten. Via de website van je gemeente, kun je vinden wat er allemaal voor sportaanbod is in jouw dorp of stad. Of zoek via http://www.sportwijzer.nl/
 • Zo is er ook de mogelijkheid om diverse sporten uit te proberen, zoals met de sportpas.
 • Tot slot: laat je altijd goed informeren over het opzeggen van een abonnement. Soms moet dat per se schriftelijk en mag het bijvoorbeeld pas na een jaar, maar wel tussentijds bij verhuizing of medische indicatie. De voorwaarden over opzeggen zijn altijd terug te vinden op de website van de sportschool (in de algemene voorwaarden).

Iris Böhm

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant