Hoe kom je onder een (onterechte) verkeersboete uit?

Hoe kom je onder een (onterechte) verkeersboete uit?

Het is je vast weleens overkomen: je hebt een verkeersboete gehad en je bent het er niet mee eens. Als de boete onterecht is, hoe kom je er dan onderuit?

Je reed toch echt door oranje, ook al beweert de agent dat het al rood was. Of je mocht daar écht wel 130 kilometer per uur rijden, ook al denken ze er bij de politie anders over. De discussie aangaan bleek niet zoveel zin te hebben (als er überhaupt al sprake was van een ontmoeting met oom agent).

Conclusie: je zult moeten betalen. Je dag is verpest. Maar misschien heb je wat aan de tips van experts en kun je onder de boete uitkomen.

Tegenwoordig heb je de boete al snel binnen, op de deurmat of via het digitale loket van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wettelijk gezien kun je een boete (juridische term: beschikking) ontvangen tot vier maanden na het constateren van de overtreding.

Je hoeft de boete niet direct te accepteren. Je kunt bezwaar aantekenen, dat heet administratief beroep. De betaling wordt dan voorlopig opgeschort, tot je een beslissing hebt gekregen van de officier van justitie.

Heb jij weleens een verkeersboete gekregen en heb je een bedrijfje ingeschakeld om je te helpen er onderuit te komen? Vertel Radar wat je ervaring was!

Ervaringen van juridische experts met het aanvechten van verkeersboetes

Jurist Clemens Meerts, die een aantal jaar geleden het boek 'Bekeurd, wat nu?!' schreef over dit onderwerp, adviseert: 'Stuur je brief altijd aangetekend naar justitie. Ik heb meegemaakt dat post zoek raakte en het bezwaar niet-ontvankelijk werd verklaard. Dan word je bezwaar dus niet in behandeling genomen. Neem dat risico niet.'

Advocaat Jamal El Hannouche, die veel van dit soort zaken in behandeling neemt, waarschuwt alvast dat je vrijwel standaard een afwijzing krijgt. 'Dat is beleid bij het Openbaar Ministerie, dus laat je hierdoor niet afschrikken. Je kunt tegen de afwijzing in beroep gaan, zodat je het voor de kantonrechter laat komen. Daar krijg je een serieuze kans, want je kunt bijvoorbeeld getuigen meenemen, of foto's als bewijsmateriaal. En de rechter neemt dat allemaal mee in zijn overweging.' Houd er wel rekening mee dat je het boetebedrag wel alvast moet betalen als je naar de kantonrechter gaat, als zekerheidstelling.

Hoe groot zijn de kansen bij de kantonrechter?

Soms word je boete bij de kantonrechter niet kwijtgescholden, maar wordt het boetebedrag wel verlaagd. Dat is vrienden van mij ook een keer gelukt, toen ze hun auto per ongeluk op een gehandicaptenparkeerplaats hadden geparkeerd, waarbij zowel de belijning als het bord waren ondergesneeuwd.

Door middel van foto's als bewijsmateriaal kregen ze uiteindelijk maar de helft van de boete opgelegd door de kantonrechter, omdat het door de sneeuw een onduidelijke situatie bleek te zijn.

Altijd foto’s opvragen!

Expert Meerts benadrukt om altijd een foto op te vragen, als die er is. 'Ook bij parkeerboetes is steeds vaker een foto beschikbaar. Daar kun je soms punten van verweer uit halen. Zo kan er op te zien zijn dat de auto helemaal niet foutgeparkeerd staat, of dat de bebording niet klopt. En soms is er zelfs nog een parkeerkaart onder de voorruit te zien.' Verder geeft hij een tip dat je ook de foto's van een 'door rood-boete' altijd goed moet bestuderen. 'Je krijgt dan twee foto's, maar je moet erop letten dat je op de tweede foto ook daadwerkelijk verder bent gereden dan het rode licht, anders ben je wettelijk gezien niet in overtreding.'

Vroeger maakte Meerts vaak met succes bezwaar tegen snelheidsbekeuringen. Dan stonden er bijvoorbeeld twee auto's op een foto, waardoor het niet te bewijzen viel wélke auto er te hard had gereden. 'Dat soort fouten haalt justitie er tegenwoordig zelf meer uit, dus dat procederen heeft wel zin gehad. Justitie is ook beter gaan ijken.'

De kracht van het proces-verbaal: maak gebruik van je zwijgrecht!

El Hannouche en Meerts benadrukken beiden: maak bij een staandehouding gebruik van je zwijgrecht! El Hannouche: 'Je wordt hier ook op gewezen door de agent, maar vaak gaat het heel snel en dan zegt de agent bijvoorbeeld: u hoeft geen antwoord te geven, maar waarom reed u te hard? Je bent dan toch geneigd om iets te zeggen. Vaak gaan mensen een of ander verhaal ophangen, want ze proberen zichzelf onder de boete uit te praten. Maar wat je op dat moment verklaart, wordt opgenomen in het proces-verbaal. En wat daarin staat beschreven, wordt door de rechter voor waarheid aangenomen. Het is dus verstandiger om niets te zeggen, want dan kun je tenminste ook geen verklaring afleggen waarmee je jezelf in de vingers snijdt.'

Wie wel eens naar de tv-serie 'De rechtbank' heeft gekeken, weet dat de agent meestal gelijk krijgt. In het strafrecht geldt weliswaar dat een verdachte niet op basis van één verklaring van een getuige mag worden veroordeeld, maar dat geldt niet voor een verklaring van een opsporingsambtenaar. En dit gaat ook op voor verkeersboetes. Dus het proces-verbaal heeft een zware bewijskracht.

Meerts vult aan: 'Mensen gooien vaak hun eigen glazen in. Dan denk ik een sterke zaak te hebben, maar dan ontvang ik het proces-verbaal en dan zie ik dat mijn cliënt dingen heeft verklaard die niet zo slim blijken te zijn. Een voorbeeld: "het kan zijn dat ik de telefoon vast had, maar ik was niet aan het bellen!" Zo werkt het niet.'

Neem de termijnen in acht

Tot slot, zo betogen de experts: neem de termijnen in acht! Ze hebben veel ervaring met mensen die net na de verlopen termijn nog wel even denken in bezwaar te kunnen. Kansloos. El Hannouche: 'Als je te laat bent met bezwaar of beroep, dan maak je vrijwel geen kans meer. Heb je nog tijd nodig om bewijs te verzamelen, ga dan alvast voor de vorm in beroep. Op tijd dus. Dan schrijf je een beroepschrift waarin je aangeeft in beroep te willen, maar nog wat tijd nodig te hebben om bewijs te verzamelen. Mijn ervaring is dat je dan meestal netjes een brief terug krijgt waarin je nog wat extra tijd krijgt.'

Wat zijn de termijnen? Je moet binnen 6 weken een administratief beroepschrift schrijven, nadat je de bekeuring hebt ontvangen. Krijg je van de officier van justitie een afwijzing hierop, dan heb je wederom 6 weken de tijd om in beroep te gaan bij de kantonrechter. Ben je het niet eens met de beslissing van de kantonrechter, dan heb je 6 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Lees ook: Je hebt een verkeersboete gekregen. Wat nu?

Iris Böhm

Meer over:

Ook interessant