toggle menu

Hoe overleef je de jungle van de huizenmarkt?

Hoe overleef je de jungle van de huizenmarkt?

Je zal maar een huis in de Randstad willen kopen. Of in Groningen of Eindhoven. Hordes potentiële huizenkopers komen tegelijk op een vrijkomend pand af. En dan begint het gevecht: als een roofdier bespringt de snelste koper met het hoogste bod zijn prooi. De rest grijpt mis en druipt af. Hoe houd je je hoofd koel en overleef je deze jungle?

Ik heb mijn huis (een 50m2-appartement in Amsterdam) nu drie jaar geleden gekocht. De woning is inmiddels drie modale jaarsalarissen méér waard. Als ik het nu verkoop, hoef ik de komende drie jaar niet te werken. Jackpot! Alleen heb ik dan geen huis, dus dat is niet handig.

De tijd van rustig bezichtigen, taxeren, keuren en financieren is voorbij

Ik kon mijn huis destijds wel drie keer bezichtigen, rustig een taxatie en bouwkundige keuring aanvragen en maar liefst acht weken wachten tot de financiering rond was. Ik heb zelfs nog wat van de vraagprijs af gekregen. Wat een luxe!

Tegenwoordig komen tig mensen tegelijk op een bezichtiging af. Je zou denken dat zo’n huis gratis wordt weggegeven, als je het schouwspel van een afstandje bewondert. Niets is minder waar: ruim een kwart van de woningen werd afgelopen kwartaal voor de vraagprijs of zelfs meer dan de vraagprijs verkocht. Kassa voor de verkopers, maar een drama voor de mensen die juist een huis willen kopen. Kwestie van veel vraag, weinig aanbod.

'Kansloos, doe maar geen bod'

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis bevestigt dit beeld:

'In een ideale situatie ga je een huis rustig bezichtigen, en wellicht nog een keer, met een aannemer of familie erbij. Dat kun je inmiddels vergeten. Er komen dertig, veertig kijkers op een huis af. Dat concentreren die makelaars in twee kijkdagen. Je krijgt een tijdslot, bijvoorbeeld een half uurtje. Dan wordt er gezegd: vandaag kijken, morgen bieden, want overmorgen kiezen we het beste bod. Voor een bouwkundig onderzoek krijg je geen kans. En er wordt tegenwoordig soms zelfs gezegd: financieel voorbehoud? Kansloos, doe maar geen bod.'

Tips voor wie niet in de gekte mee wil gaan

Klinkt behoorlijk ongezond, als je het mij vraagt. Voor zulke excessen zijn vrijwel geen tips meer te geven. Vraag jezelf alleen wel af of je hierin mee wilt gaan. En wees je bewust van het feit dat je in deze snelkookpan zomaar eens tienduizenden euro’s (of erger) te veel betaalt. Wil je dat risico echt lopen? Hoe houd je je hoofd koel? Hiervoor heb ik, met medewerking van de Vereniging Eigen Huis, een paar tips opgesteld.

  • Stel een financiële grens voor jezelf. Laat je goed informeren door je hypotheekadviseur en besluit voor jezelf: ik ga niet over mijn financiële grens heen. Zet geen spaargeld in voor overbiedingen als je hiervan ook nog je inrichting moet betalen. En houd rekening met tegenvallers, zoals opknap- en onderhoudskosten, zeker bij een oudere woning.
  • Onthoud: een vraagprijs is maar een vraagprijs. Of zoals mijn moeders wijsheid luidt: het is maar net wat de gek ervoor geeft. Je kunt in het kadaster wel checken (tegen een klein bedrag) wat er voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt is betaald.
  • Laat je niet verblinden. André la Porte. 'Je kunt de mensen om je heen vragen om je een spiegel voor te houden. Ben je niet verblind door kooplust? Kun je je maandlasten nog betalen, ook als de rente over een aantal jaar weer stijgt? Zo controleer je of je je laat meeslepen.'
  • Luister naar je (onderbuik)gevoel en leer nee te zeggen. Niemand anders dan jij beslist over jouw geld! Als een makelaar je onder druk zet om hoger (of sneller) te bieden, en je hebt er geen goed gevoel bij, zeg dan hard nee. André de la Porte: 'Laat blijken dat je kwaad bent, als de makelaar z’n woord breekt. Desnoods zet je het op Facebook. Dan merk je of hij op z’n woorden terugkomt. Weet dat je een sterkte positie hebt, ook al denk je van niet. Wees je bewust van je eigen kracht.'
  • Laat je huis bouwkundig keuren. Als de makelaar geen mogelijkheid biedt voor een bouwkundige keuring, vraag je dan af of je zo’n risico wilt nemen. Waarschijnlijk niet! Als er sprake is van een Vereniging van Eigenaren, kun je via deze VVE proberen om informatie over de bouwstatus te achterhalen. Soms is er bijvoorbeeld een onderhoudsrapport voor het hele pand, waar je veel informatie uit kunt halen.
  • Wees kritisch op de VVE. Dit geldt vooral in de binnensteden, waar meerdere huizen in één Vereniging van Eigenaren kunnen zitten. Als de VVE de zaken niet op orde heeft, koop je andermans ellende. Informeer naar de status van de fundering, het dak, et cetera. En vraag de buren! Bel eens aan in de straat, informeer naar de verkopers en het huis.
  • Geen mogelijkheid tot voorbehoud van financiering? Don't go there. Als er geen mogelijkheid wordt gegeven tot een voorbehoud van financiering, doe het dan niet. Tenzij je 100 procent zeker weet dat je de financiering rond gaat krijgen. Tegenwoordig word je soms voor het blok gezet, maar laat je hiertoe niet verleiden als je geen zekerheid hebt over je financiering. Onthoud: je kunt je geld maar één keer uitgeven!
  • Wees je bewust van de wettelijke bedenktijd. Na ondertekening van de koopovereenkomst heb je als koper drie dagen bedenktijd. Dit is wettelijk zo bepaald. Je kunt de koopovereenkomst dan kosteloos en zonder opgaaf van reden ontbinden. (Als er een weekend tussen zit, kan dit zelfs vier of vijf dagen zijn.)
  • Laat alsnog taxatie uitvoeren in wettelijke bedenktijd. In diezelfde drie dagen kun je je huis ook nog laten taxeren. De bank leent niet meer dan de taxatiewaarde (maximaal 101%), dus als die te veel verschilt van je overeengekomen prijs, moet je de rest uit eigen vermogen betalen. Dit kan een reden voor je zijn om de overeenkomst alsnog te ontbinden.

Iris Böhm

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant