Hoe pak je de grote schoonmaak aan?

Hoe pak je de grote schoonmaak aan?

Nu de lente is aangebroken vindt men het tijd de woonruimte te ontdoen van rommel, vuil en stof. In allerlei bladen (zoals in de laatste editie van Radar+ - red.) staan dan ook artikelen hoe je dat het beste aanpakt. De één zweert bij ouderwets grondig, de ander voor de Franse slag. Zelf spreid ik dit soort klussen uit over het hele jaar en... zware matrassen buiten uitkloppen? Mij niet gezien.

Hapklare brokken

Als kind ging ik na schooltijd graag langs bij m’n tante Gré. Mijn moeder was schooljuffrouw en had weinig tijd voor het huishouden. Die tante maakte diepe indruk op mij met haar tips: een plankje onder het teiltje zodat het afwaswater niet snel afkoelde, lucifers met de koppen naar beneden in het luciferdoosjeshoudertje (wat een woord), zodat ze niet nat werden als je ze pakte en daardoor niet wilden branden. Kortom, tante nam haar beroep als huisvrouw serieus. In de lente maakte zij samen met onze hulp het huis schoon, waarbij alles van zijn plaats ging, en ieder hoekje en gaatje werd gereinigd. Dan vluchtte ik het ongezellige huis uit, want het was nergens meer veilig en ik liep toch maar in de weg.

Misschien heb ik daarom nooit meegedaan met de grote voorjaarsschoonmaak. Ik ontwikkelde een eigen aanpak. Altijd een opgeruimd huis, elke dag afwassen en snel (na een werkdag buitenshuis) met stofzuiger en vochtige lap alles voor het oog vlug schoonmaken. Daarnaast geregeld, gedurende het gehele jaar, als iets mijn aandacht trok en ik er zin in had, een kast, meubel of plek een grondige beurt geven. Kastjes in de boenwas, luxaflex schoonmaken, onder de bedden stofzuigen en matrassen omkeren, een kast opruimen en spullen wegdoen, dat soort dingen.

Hekel aan schoonmaken?

Schoonmaken is lang niet bij iedereen populair. Twee vrouwen met een uitkering vertelden elkaar dat huishoudelijk werk bij jezelf stomvervelend en dodelijk saai kan zijn, maar bij een ander nooit erg. Met dit inzicht wisselden ze sleutels uit en voortaan maakten ze op dezelfde vaste ochtend bij elkaar schoon. Ze hadden daarna de grootste lol om in gezelschap terloops op te merken dat ze op die ochtend verhinderd waren… omdat de werkster kwam.

Kinderen inschakelen

Leer kinderen van jongs af aan altijd hun speelgoed op te ruimen voordat ze weer iets nieuws mogen pakken. Afwassen, tafeldekken, hun kamer opruimen en af en toe boodschappen doen (eventueel als betaalde klusjes) hoort gewoon bij de opvoeding. Leer pubers ook wassen en koken. Dat is zelfs een vereiste voordat ze zelfstandig gaan wonen. 

Schone lucht

Wist u dat de luchtkwaliteit binnenshuis, bij gebruik van bepaalde chemische schoonmaakmiddelen, zelfs slechter kan zijn dan vervuilde stadslucht buiten? Vooral voor baby’s en kleine kinderen bestaat dit gevaar, die zijn extra kwetsbaar. Bestudeer daarom de schoonmaakmiddelenlijst van het WECF.

Kosten besparen

•  Gebruik zo mogelijk natuurlijke middelen zoals schoonmaakazijn, zachte zeep en soda. Die zijn veiliger en voordeliger bovendien.

•  In plaats van dure Glassex of water met spiritus doet een scheut schoonmaakazijn, om je ramen te wassen, ook wonderen. In plaats van een zeem: nawrijven met proppen krantenpapier. Werkt perfect!

•  Gebruik, om allerlei oppervlakken schoon te maken, een plantenspuit met water met een scheutje allesreiniger erin. Voor gebruik even schudden, spuiten, doek(je) erover en klaar. Emmers sop zijn niet meer nodig.

•  Maak zelf voordelige schoonmaakmiddelen.

Tot slot: maak je niet al te druk over stof. Mijn tante Gré zei het al: 'Een schoon huis is belangrijk, maar stof valt overal, ook bij rijke mensen, zelfs bij de Koningin. Daar hoef je je niet voor te schamen.'

Hanneke van Veen

Ook interessant