Hoe privé is Facebook Verhalen nou echt?

Hoe privé is Facebook Verhalen nou echt?

Facebook heeft deze week een nieuwe functie geïntroduceerd: Facebook Stories. De beelden die je daarmee deelt, verdwijnen weer na een dag, waardoor ze niet jarenlang over het internet struinen. Dat lijkt een leuke manier om privé dingen te wisselen, maar het is niet zonder risico.

Bovenaan ieder Nieuwsoverzicht op smartphones staat voortaan een rij met profielfoto's van vrienden.  Tik hier op, en je krijgt een foto of filmpje van deze persoon te zien.

Lees meer in: Hoe werkt de nieuwe Facebook-functie Verhalen?

Oude bekende

De nieuwe Facebook Stories-functie (in het Nederlands: Facebook Verhalen) is stiekem al een oude bekende. Facebook voegde deze ook al toe aan Instagram, Messenger en WhatsApp, nadat het bedrijf de functie één op één had gekopieerd van concurrent Snapchat. Daarmee hoopt Facebook zijn tegenstander uit het socialmedia-veld te slaan. De techgigant heeft eerder geprobeerd Snapchat over te nemen, maar daar had het bedrijf geen interesse in.

Sexting en feestfoto's

Op Snapchat werden de verdwijnende foto's al snel berucht, omdat tieners deze zouden gebruiken voor bijvoorbeeld sexting. Een gedeelde foto kan niet zomaar worden opgeslagen. Probeert iemand een screenshot te maken? Dan krijgt de verzender hier bericht van.

Snapchat wil het zo moeilijk mogelijk maken beelden te bekijken na de verlopen 24 uur, waardoor veel bezwaren bij het delen van foto's en video's verdwijnen. Je hoeft je immers niet meer zorgen te maken over die ene feestfoto op je socialmedia-account, die je toekomstige baas wellicht ooit te zien krijgt.

Facebook volgt in grote lijnen het voorbeeld van Snapchat. Het is bij Stories ook niet mogelijk de media van een verzender zomaar op te slaan, en ook bij screenshots wordt er een waarschuwing verstuurd. Aan de oppervlakte doet Facebook dus net zo veel als Snapchat om de veiligheid van je beelden te waarborgen. Zelfs de verdwijnperiode van 24 uur is identiek.

Gerichter adverteren

Er is echter een wezenlijk verschil tussen de Stories op Facebook en die op Snapchat. Beide bedrijven proberen geld te verdienen met advertentievormen, maar bij Facebook staan jouw gebruikersdata daarbij meer centraal. De techgigant verdient al jaren zijn geld door jouw likes en clicks te analyseren, om zo te zien waar je interesses liggen. Dat is van fundamenteel belang voor adverteerders, die hierdoor reclame specifiek op jou gericht kunnen delen.

De foto's van Stories verdwijnen na 24 uur op Facebook, maar niemand garandeert dat Facebook niks doet met de achterliggende data. Het sociale netwerk kan in theorie alsnog prima analyseren wat er op je foto's staat, wanneer je ze plaatst en met wie je vaak afspreekt, om zo een beter advertentieprofiel over je samen te stellen.

Op dat gebied is Facebook sowieso een bedrijf dat ver kan gaan: in het kader van een 'wetenschappelijk' onderzoek manipuleerde het bedrijf al eens de Tijdlijnen van gebruikers, om te zien wat voor effect dat had op emoties.

Er zijn geen speciale privacyvoorwaarden voor Stories. De nieuwe functie valt onder de regels die Facebook voor de rest van het sociale netwerk ook volgt. Er is dus geen reden om ervan uit te gaan dat ze zorgzamer met Stories-foto’s omgaan.

Overstappen naar Snapchat of Instagram?

Snapchat is uiteraard evenmin heilig: ook dit bedrijf kijkt naar gegevens van gebruikers, om bijvoorbeeld beter uitgelichte profielpagina's van adverterende bedrijven aan te raden. Snapchat gebruikt daarbij echter veel minder specifieke informatie. Daarnaast is het bedrijf ook een stuk minder berucht om zijn verstrekkende gebruik van persoonlijke data.

Moet je dan maar naar Snapchat overstappen? Niet per se. De Stories-functie in Instagram is inmiddels een stuk populairder dan die binnen Snapchat. En het feit blijft: een sociaal netwerk is pas de moeite waard als je vrienden er op zitten. Dat is pijnlijk voor Snapchat, dat gebruikers dreigt te verliezen door een directe kopie van hun eigen functionaliteit. Maar de kans is groot dat Facebooks Stories nóg een stuk relevanter worden dan die van Instagram.

Maar nogmaals, let op: die foto's verdwijnen misschien, maar komen wel onder de neus van Facebook te liggen. Wees er dus net zo voorzichtig mee als bij een 'gewone' foto op je 'gewone' Tijdlijn.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant