toggle menu

Houd roamingkosten nog één jaartje laag met deze tips

Houd roamingkosten nog één jaartje laag met deze tips

Als alles volgens plan verloopt, zijn we er volgende zomer vanaf: de roamingkosten. Maar helaas wel alleen binnen de EU; daarbuiten moet je nog steeds oppassen! Hoe zat het ook alweer precies

Waarschijnlijk ben of ken je wel iemand die ooit een hoge telefoonrekening had door het gebruik van de mobiele telefoon op vakantie. Die kans is in de afgelopen jaren al kleiner geworden door maatregelen vanuit de EU.

Een duur geintje

Bellen en internetten op je mobiele telefoon gaat via een plaatselijke provider. In het buitenland worden de kosten daarvan doorberekend aan je eigen provider. We spreken dan van roaming (bij telefoonverkeer) of dataroaming (bij internetgebruik). Dat kan (nog steeds) een duur geintje worden. Logisch dat we nog steeds niet massaal durven te bellen en internetten in het buitenland.

‘Roam like at home’

Het is een jarenlange, moeizame strijd om de roamingkosten voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland te beperken en zelfs af te schaffen.

De tarieven binnen de EU zijn 30 april dit jaar verder omlaag gegaan en vanaf juni volgend jaar moeten ze echt verleden tijd zijn: dan mogen telecomaanbieders geen roamingkosten meer in rekening brengen bij hun klanten. Bellen, sms’en en internetten kost dan in een ander land van de EU hetzelfde als in je eigen land (volgens het principe ‘roam like at home’).

Verplichte waarschuwing

Ik weet nog dat een studiegenoot op vakantie ging naar New York, denkende dat hij een internetbundel had aangeschaft. Dat was niet helemaal goed gegaan. Hij kreeg achteraf een telefoonrekening van 1000 euro en die moest hij gewoon betalen.

Inmiddels heeft de EU wel ingegrepen. Zo word je tegenwoordig verplicht gewaarschuwd door je provider als je (bijna) de limiet bereikt van 60,50 euro. Maar dat geldt alleen voor je internetgebruik, en niet als je die limiet bereikt door bellen of sms'en.

Veel geld voor weinig MB’s

Als je na zo’n waarschuwing verder gebruikt wilt maken van internet, moet je de limiet handmatig aanpassen. Let op: voor dit bedrag kun je binnen de EU zo'n 600 MB opmaken, terwijl je er in de VS maar 20MB voor krijgt en in bijvoorbeeld Thailand maar 6 MB!

Dat is heel veel geld voor maar weinig MB’s: je zit er zo aan als je een paar vakantiefoto's via Whatsapp verstuurt.

Tarieven in het buitenland

In dit lijstje van de Consumentenbond zie je hoe de tarieven, dankzij de inspanningen van de Europese Commissie (met oud-eurocommissaris Neelie Kroes voorop in de strijd) in de afgelopen jaren zijn verlaagd. Van 69 cent per minuut bellen in 2007 naar 6 cent (plus thuistarief) in 2016. En van 70 cent per MB in 2012 naar 6 cent per MB in 2016. Dat is ruim elf keer goedkoper!

Maar let op: bel of sms je buiten de EU, dan zijn de kosten stukken hoger! Buiten de EU kan het oplopen tot 10 euro per MB. Wees gewaarschuwd! Helaas is het reguleren van tarieven buiten de EU nog toekomstmuziek.

30 euro voor een minuutje video kijken

Gelukkig zijn er allemaal partijen die zich inzetten voor de consument, zoals de Consumentenbond; die startte een petitie om burgers op te roepen te protesteren tegen de hoge roamingkosten. Lees dit artikel van de Consumentenbond en je gaat goed voorbereid op vakantie.

Ook de overheid probeert ons op de gevaren van ongewenste hoge telefoonrekeningen te wijzen; zie bijvoorbeeld deze checklist van ConsuWijzer. Zo lees je dat het wel bijna 30 euro kan kosten om een filmpje van slechts één minuut op YouTube te bekijken in Indonesië. En ook de kosten van het gebruik van Google Maps kunnen snel oplopen.

Tips om de kosten laag te houden

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van (gratis of desnoods betaalde) wifi (behalve misschien met internetbankieren ivm de soms beperkte veiligheid van een wifinetwerk)
 • Koop een lokale simkaart met een internetbundel (vervang die door je eigen simkaart en je kunt gewoon Whatsappen op je mobiel; je toestel moet wel simlockvrij zijn)
 • Maak gebruik van de vakantiebundels die je provider aanbiedt (zowel binnen de EU als buiten de EU)
 • Neem een draagbare hotspot mee
 • Een tip om goedkoper te bellen: bel als je op wifi zit met bijvoorbeeld Whatsapp of een andere app, zie bijvoorbeeld dit lijstje met apps van de Consumentenbond
 • Installeer een app die je dagelijkse (data)verbruik bijhoudt; meestal kun je ook een limiet instellen (je krijgt een alarm als je bijna door de door jou ingestelde limiet heen zit en je roaming schakelt dan automatisch uit; dit is ook handig als je een vakantiebundel met een bepaalde limiet gebruikt)
 • Zet automatische updates en synchronisatie uit of wijzig de instellingen zodat je telefoon dit alleen doet op een wifi-netwerk (bijvoorbeeld van e-mail en Facebook)
 • Zo kun je ook instellen dat je telefoon foto’s die je binnenkrijgt op Whatsapp alleen downloadt als je op wifi zit
 • Video's bekijken en muziek versturen kosten het meeste verbruik, houd daar rekening mee
 • Je kunt muziek via Spotify downloaden op je telefoon als je op wifi zit en deze beschikbaar maken voor offline gebruik; zo kun je ook je playlists afluisteren als je offline bent
 • Je kunt ook via Google Maps kaarten downloaden naar je telefoon, dan kun je navigeren zonder internet

Lees ook Radars artikel Nooit meer over je databundel: 8 tips.

En er zijn meer artikelen met tips geschreven, onder andere door NRC en door de Telegraaf.

Goed om te weten: je roaming staat (tegenwoordig) standaard uit op je telefoon, en zul je zelf moeten aanzetten als je er gebruik van wilt maken.

Iris Böhm

Ook interessant