toggle menu

Ik heb jarenlang gespaard voor een paar euro korting

Ik heb jarenlang gespaard voor een paar euro korting

Het is bijna december, cadeautjestijd! En wat is er leuker dan jezelf een cadeau geven? Ook als je niet veel te besteden hebt, heb je misschien wel recht op een verrassing. Bijvoorbeeld omdat je voldoende spaarpunten hebt verzameld. Controleer jij dat weleens? Ik niet. Dus ik zocht het uit. En het viel een beetje tegen.

Overal kun je sparen, met onder meer zegels, punten en credits. Mijn portemonnee zit dan ook vol met klantenpassen, zoals een Bonuskaart van Albert Heijn, de Gamma voordeelpas, een extravoordeelkaart van Kruidvat en een 'passie voor De Tuinen'.

Verder ben ik Airmiles-lid, Flying Blue member van KLM, een V&D Vip en uiteráárd behoor ik tot de Ikea-family (gratis koffie!). En dan heb ik nog niet alles gehad, geloof me. Wat ben ik toch een enorme Nederlander! Maar wat doe ik er eigenlijk mee?

Het voordeel voor de winkelier is duidelijk, want spaaracties lonen, of ze nu lang- of kortlopend zijn.

Ze krijgen op deze manier veel (persoonlijke) gegevens cadeau, want er moet meestal (online) geregistreerd worden. Maar wat hebben al deze klantenpassen mij opgeleverd? Bij de Albert Heijn Bonuskaart is het vrij duidelijk: directe korting. Maar de pas van Kruidvat? Deze drogisterij schijnt het goed te doen met haar zogeheten loyaliteitsprogramma. Want als klant ontvang je extra (dag)aanbiedingen, cadeaus en verrassingen. Ik ging op onderzoek uit.

Wat zijn de spaarpunten waard?

Ik was nog niet eerder zo uitgebreid ingelogd op de Kruidvatwebsite en zie dat ik een heuse persoonlijke pagina beheer. In ruim twee jaar tijd heb ik 617 punten gespaard (voor elke euro een punt). Wat kan ik daarmee? Ik blijk te kunnen kiezen voor korting op allerlei dagjes uit: voor 250 euro krijg ik €7,50 korting per toegangskaart. Of ik kan kiezen voor een cadeau (zonder bijbetaling dus), zoals een of ander haarverzorgingsmiddel van 250 milliliter voor 600 punten.

Wat zou dat in de winkel kosten? Een paar euro vermoedelijk. Voor minder punten kan ik een tandpasta, een fles mondwater of dagcrème van eigen merk scoren. Aan het goede doel is ook gedacht: voor 500 punten mag ik €2,50 doneren aan KWF Kankerbestrijding, KiKa, CliniClowns of Pink Ribbon. Twee jaar sparen en dit is het resultaat. Tja, wat had ik dan verwacht?

Zou het met de Airmiles beter gesteld zijn? Ik log voor het eerst in al die jaren in (ik geloof dat ik al vijf jaar lid ben) en blijk er 1513 te hebben. Ik kan deze bij de Albert Heijn besteden: voor 1000 miles krijg ik €5,- kassakorting (bij een minimale besteding van €20,-).

Airmiles werkt ook samen met Bol.com (slim) en ik blijk daar twee keuzes te hebben. Voor elke 200 miles krijg ik €1,-. Of ik kan ze als korting inzetten en dan kost het me 'maar' 100 miles voor €1,- korting. Maar dat geldt alleen op speciaal geselecteerde artikelen. Kortom, één mile is een halve cent tot een hele cent waard.

Na jaren van sparen bij de Etos, V&D en Albert Heijn heb ik zo'n 7,50 tot 15 euro gescoord. Ik word een beetje moedeloos geloof ik.

Douwe Egberts dan. Op elk theedoosje zit een ouderwets zegeltje dat je kunt uitknippen of -scheuren en staat voor 4 punten. Maar wat is het werkelijk waard?

Op de website lees ik: 'verzamel je waardepunten in bundels van 1000 punten om ze in te leveren bij de Blokker-winkels'. Slik. Dan moet ik dus 250 theedoosjes (keer 20 theezakjes) hebben verbruikt voor één bundeltje punten. Die punten blijken ongeveer hetzelfde waard als de Airmiles: voor iedere 200 punten krijg je €1,- aan waarde. Dus 250 doosjes thee leveren €5,- korting op. Daar doe ik dus jaren over om die korting überhaupt op te bouwen. Ik ben een grootverbruiker op dit gebied, maar zóveel thee…?

Het doet me denken aan de onhaalbare spaaractie van de bestekset van de Albert Heijn. Daar moest je zoveel boodschappen voor doen, dat kon niemand betalen. Het leverde in ieder geval een grappige internetrel op.

Goedlopende spaaracties

Maar er zijn ook zeer goedlopende spaaracties, zoals de kristalglas-glazen van diezelfde blauwe grootgrutter (die niet verward moeten worden met kristallen glazen, zo bleek een tijdje terug).

En zelf heb ik meegedaan met de handdoekenactie van de Etos: je had maar vijf zegels nodig (je kreeg er één per €5,- besteding) en je hoefde maar één euro bij te betalen.

Deze twee acties waren dan ook de populairste acties van vorig jaar (ondanks het 'kristalgedoe').

Toch maar doorsparen

Klanten zijn inmiddels gewend aan korting en willen graag een snel resultaat, viel te lezen in een recent artikel in de Telegraaf. Er wordt gesteld dat langetermijnsparen (zoals Airmiles) minder aantrekkelijk is geworden.

Dat is ook mijn simpele conclusie. Na jaren van sparen heb ik een paar euro aan waarde gescoord. Ondertussen blijf ik natuurlijk wel gewoon doorsparen, want beter iets dan niets, toch? En over de privacykwestie van klantenkaarten denk ik maar even niet na...

Deel je spaar-ervaring

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met spaaracties en klantenkaarten. Laat ze hieronder achter in een reactie, of stuur ze in via de Radar app!

Iris Böhm

Foto: Monique (via WhatsApp Radar)

Ook interessant