toggle menu

Ik wil dat mijn kinderen zien dat het échte leven belangrijker is

Ik wil dat mijn kinderen zien dat het échte leven belangrijker is

2018 wordt het jaar dat columniste Mensje Melchior veel minder vastgeplakt zal zitten aan haar mobieltje. Hij mag niet meer mee naar bed, en blijft uit als haar zoontje op de kinderboerderij de geitjes bewondert.

Het zou grappig zijn als het niet zo doorspekt was met eigenbelang. Uit verschillende onderzoeken is eerder al gebleken dat je ongelukkig wordt van al te veel facebooken: door steeds door andermans vrolijke timeline te scrollen, steekt je eigen leven er namelijk al snel grijs tegen af. Nu komt Facebook zelf ook met een onderzoek en geeft toe: facebooken is niet goed voor je geestelijke gezondheid. Maar gelukkig heeft het sociale medium ook de oplossing: als je Facebook minder gebruikt om te bekijken wat anderen zeggen en zelf meer updates plaatst en reageert op je vrienden, word je vanzelf weer vrolijk.

En Facebook zelf ook, want hoe meer interactie, hoe meer adverteerders willen betalen.

5 keer per uur

Als we met z’n allen het advies van onze vrienden uit Silicon Valley opvolgen, brengen we straks nóg meer tijd op onze smartphone door. We kijken nu al gemiddeld vijf (5!) keer per uur op onze mobiel. Zelf durf ik eigenlijk niet eens op te tellen hoeveel tijd ik per dag op mijn mobieltje zit. En ik zit niet eens op Facebook, kun je nagaan. Wel zit ik op - het veel minder verslavende – Twitter; bij vlagen laat ik me daar erg veel door afleiden. Sinds mijn vrienden en familie niet meer bellen, sla ik elke dag ruim een half uur stuk op WhatsApp. Ook kijk ik op mijn smartphone voor de laatste nieuwtjes, lees ik er langere artikelen op, luister ik ermee naar podcasts en radio.

Ik ben zo’n moeder geworden die terwijl haar zoontje op de kinderboerderij de geitjes staat te bewonderen nog even kijkt of er geen mailtjes op WhatsAppjes zijn binnengekomen. Dat moet echt anders. 2018 wordt het jaar dat ik mijn smartphone veel minder vaak ga gebruiken. Hij mag in het nieuwe jaar niet meer ’s avonds mee naar bed en ik wil minstens een dag in de week, maar het liefst het hele weekend, offline zijn.

Niet dat ik zelf nou zoveel last heb van mijn getuur op het ding; ik wil het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen. Ze zijn nu net 2 jaar en 6 maanden oud en dus nog lang niet toe aan een eigen telefoon, maar ik wil dat ze zien dat het echte leven belangrijker is dan het online leven.

Slecht voor schoolprestaties

Vorige week kwam naar buiten dat leraren zich grote zorgen maken over het gebruik van sociale media door hun leerlingen. Het vaak checken van berichtjes en posts op smartphones heeft volgens 92 procent van de leraren een negatief effect op de schoolprestaties. De kinderen worden te veel afgeleid, hebben slaaptekort en kunnen zich minder goed concentreren.

Nu weet ik zelf ook wel dat je het gebruik van een sociale media niet tegen kunt houden. Toch hoop ik dat als mijn kinderen zien dat hun ouders met volle aandacht in het dagelijkse leven staan (en dus niet tussen het blokken stapelen of hutten van lakens bouwen door nog even wat appjes versturen. Ja, ik beken…), ze iets van dat voorbeeld zullen volgen.

Ik denk dat het mijn moeilijkst uit te voeren goede voornemen tot nu toe is, want wat is dat mobieltje verslavend.

Het slagen van een goed voornemen staat of valt bij een goede voorbereiding en een duidelijk plan. Ik zocht naar handige tips. Hier ga ik het meeste aan hebben:

  • Ik installeer op 1 januari de app BreakFree, die bijhoudt hoe vaak en hoe lang je op je mobiel kijkt. Wordt vast confronterend, maar ik hoop dat BreakFree mij in de loop van 2018 steeds minder vaak met de neus op de feiten hoeft te drukken.
  • Een andere leuke app om te minderen is Forest. Je voert in hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken en dan plant Forest een boompje. Als je binnen de gestelde tijd toch je telefoon wilt gebruiken, vraagt de app of je je boompje soms dood wilt laten gaan. Mijn plan is om elke dag tussen vijf uur 's middags en acht uur 's avonds, het kinderspitsuur met koken, eten, wassen, boekjes lezen en op bed leggen, boompjes te planten. En ook elke keer dat we een uitstapje maken naar de kinderboerderij of het bos.
  • Dé tip die helpt om niet vijf keer per dag op de telefoon te kijken: leg je mobiel weg en laat 'm af en toe thuis. Ik weet nu al dat dit het beste werkt; als ik geconcentreerd wil werken leg ik het ding al een tijdje in een andere kamer. Dat ga ik op mijn vrije dagen dus ook veel vaker doen. 

Mensje Melchior

Ook interessant