toggle menu

Incredible edible: hoopgevend initiatief

Incredible edible: hoopgevend initiatief

In het Engelse plaatsje Todmorden met ongeveer 15.000 inwoners besloten twee vrouwen zich niet langer gek te laten maken door verhalen over klimaatverandering, kredietcrisis en andere actuele problemen, maar er zelf iets aan te doen. Ze willen - binnen een jaar of tien - dat de stad zelfvoorzienend is. Haalbaar of te hoog gegrepen?

Supermarktcultuur ombuigen? Just do it!

Pam Warhurst en Mary Clear (oma van 10 kleinkinderen) constateerden dat er veel werklozen en armoede in hun woonplaats waren. Ook merkten ze dat kennis van hun ouders en grootouders om zelf voedsel te verbouwen en bijvoorbeeld bijen en kippen te houden grotendeels was verdwenen. In plaats van zelf iets te produceren en dat te ruilen of te verkopen op een markt, zijn de inwoners van Todmorden terecht gekomen in een supermarktcultuur, waar alles geld kost.

Warhurst en Clear ontwikkelden een concreet plan om dat helemaal te veranderen. Zonder geld te vragen, eindeloos te vergaderen en te wachten op toestemming zijn ze domweg begonnen. Ze organiseerden een bijeenkomst waar direct zestig vrijwilligers op af kwamen die graag wilden meedoen. Pam Warhurst legt het hele verhaal kort en krachtig uit tijdens een TED-lezing.

Groenten verbouwen in de openbare ruimte

Het begon met het aanleggen van moestuinen op verlaten stukjes grond. Zo ontstonden er overal kleine en grote tuinen en kweekbedden. Zes lagere scholen deden mee en betrokken de kinderen bij de activiteiten. Een school die zelf geen plek had voor een tuin kreeg toestemming om op ‘t nabijgelegen kerkhof te beginnen met zaaien en planten. Niets werd ‘ontzien’ tot parkeerplaatsen, trottoirs en plantsoenen toe. En het gaat daarbij niet alleen om de stad te vergroenen met bloemen, planten en bomen, maar ook om voedsel te kweken voor de bevolking.

Veel werk begint thuis. In potten en bakken zaait men van alles. De kleine plantjes gaan daarna naar een definitieve plek buiten. De verzorging is geheel in handen van de vrijwilligers, die van elkaar leren hoe het precies moet.

De angst voor vernielingen of dat er misbruik gemaakt wordt door extreme hebberigheid is inmiddels verdwenen. Dat komt doordat een groot deel van de bevolking erbij betrokken is of ervan af weet. Wel zijn er problemen met het water geven. Dat moet soms van een afstand worden aangevoerd en komt van particuliere huizen, pompen of watertjes. Op den duur wil men daar een betere permanente voorziening voor treffen. Veel voorbeelden zijn te vinden op de site van Incredible Edible. Ook de BBC maakte er een korte reportage over.

Voorbeeldfunctie

Het aanleggen, bijhouden, verzorgen en oogsten verloopt uitstekend, dankzij duidelijke informatieborden aan muren overal in de stad. Los van de tuinen zijn er honderden vruchtenbomen, bessenstruiken en bloemen te bewonderen waar men van mag plukken. Todmorden is inmiddels een inspirerend voorbeeld voor andere steden. Men ontvangt geregeld delegaties die hartelijk ontvangen worden met uitleg, rondleidingen en maaltijden van eigen geteelde producten. Inmiddels zijn er soortgelijke initiatieven in onder andere Afrika, Azië, Australië, Canada en Hong Kong.

Grappige namen

Een deel van het succes is ongetwijfeld te danken aan de aansprekende benamingen van hun acties. Incredible edible betekent letterlijk ‘ongelofelijk eetbaar’. Dat klinkt een stuk minder in het Nederlands; hier hebben we het over ‘eetbaar park’ of ‘eetbaar schoolplein’. Een andere grappige naam heeft het Eggciting-project waarmee men stimuleert kippen te houden voor vlees en eieren. Dat is nog eens wat anders dan plofkippen. De eieren zijn voor een deel gratis af te halen of te ruilen voor spullen.

Enthousiasme en gezond verstand

Het kopen en verwerken van plaatselijke producten wordt krachtig gestimuleerd met markten, feesten en andere evenementen. Het gemeentebestuur staat ook zeer positief tegenover het hele gebeuren. Pam Warhurst en Mary Clear zijn al vele keren in de prijzen gevallen met hun initiatief, dat in deze crisistijd de sfeer van malaise, werkloosheid, winkelsluitingen en dergelijke een krachtig halt heeft toegeroepen.Een langere reportage (in het Engels) met leuke voorbeelden voor hoe je zelf zo’n actie kunt opzetten is op Vimeo te bekijken. Er is geen opleiding of ervaring nodig; enthousiasme en gezond verstand, daar gaat het om. Iedereen kan het!

Hanneke van Veen

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant