toggle menu

ING en de miljardenhandel in jouw persoonsgegevens (deel 2)

ING en de miljardenhandel in jouw persoonsgegevens (deel 2)

Het plan van de ING om betaalgegevens van klanten te exploiteren veroorzaakte veel verontwaardiging. Veel consumenten beseffen echter niet dat dit slechts het topje van de ijsberg is. De handel in onze persoonlijke gegevens is wereldwijd zeker 200 miljard dollar waard.

Vorige week ging ik op deze plek in op de plannen van de ING om de betaalgegevens van haar klanten te gaan exploiteren. Een plan dat uiteindelijk werd ingetrokken vanwege de vele negatieve reacties. Ruim 30 procent van de 15.000 ING-klanten in het TROS Radar consumentenpanel overwoog bijvoorbeeld over te stappen naar een andere bank.

De vraag die bleef hangen was: ‘hoeveel dacht de ING wel niet aan deze handel te kunnen gaan verdienen dat zij bereid was dergelijke risico’s te nemen?’ Niet eenvoudig te beantwoorden, aangezien betrokken bedrijven vaak hun uiterste best doen het zicht op hun activiteiten te onttrekken.

Agressieve datahandelaars

Gelukkig heeft de Amerikaanse Senaat inmiddels een serie hoorzittingen aan het onderwerp gewijd. Belangrijk, aangezien juist dáár ’s werelds grootste en meest agressieve datahandelaars zijn gevestigd. In mijn vorige column ging ik bijvoorbeeld al in op de schandalige activiteiten van MEDBASE 200, een firma die onder meer intieme gegevens van verkrachtingsslachtoffers en ernstig zieken aan de farmaceutische industrie en de verzekeringsbranche verkoopt.

Er is inmiddels een lange lijst met andere kwalijke voorbeelden. Zoals InfoUSA, een beursgenoteerd miljardenbedrijf dat onder meer lijsten verkocht met miljoenen ouderen en bejaarden die ‘open stonden voor een snelle manier om geld te verdienen’. Deze lijsten werden redelijk massaal afgenomen door verkopers van dubieuze beleggingsproducten en andere zwendelaars.

Geducht machtsblok

Groot probleem bij het aanpakken van deze uitwassen is dat veel grote en machtige bedrijven hier veel geld mee verdienen. Zo doneerde de topman van InfoUSA miljoenen aan de verkiezingscampagne van Bill Clinton. In zijn boek ‘No Place to Hide’ en bijbehorende website zet auteur Robert O’Harrow de ontwikkeling van dit geduchte machtsblok en haar ‘niet-aflatende datahonger’ haarscherp neer.

De vooraanstaande Washington Post-verslaggever beschrijft onder meer de ‘oneindige mammoet-taak om de diverse databases aan te vullen en actueel te houden’. Volgens O’Harrow is de concurrentie moordend, en is het internet een van de belangrijkste nieuwe wapens én afzetmarkten in deze digitale wapenrace. Andere belangrijke dataleverancier: de banken die precies weten wat hun klanten verdienen, en wat ze daarmee aankopen.

Álle Nederlandse huishoudens

Datahandelaars hebben véél geld over voor deze gevoelige persoonlijke gegevens. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Experian, een van ’s werelds grootste handelaren in consumenteninformatie. De Amerikaanse firma heeft alle zeven miljoen Nederlandse huishoudens netjes onderverdeeld in een groot aantal scherp gesegmenteerde databases.

Daaronder ook Experian Mosaic Finergy, de ‘consumentenclassificatie op basis van financieel gedrag en productbezit van alle Nederlandse huishoudens’. “Mosaic Finergy is uniek waar het gaat om het vermogen het financiële gedrag van alle Nederlandse huishoudens te onderscheiden en te beschrijven”, aldus Experian op haar website.

Datahamsters

Net als zijn concurrenten werkt Experian inmiddels koortsachtig aan het koppelen van zijn data aan de miljoenen profielen van grote online partijen. De datahamster werkt daartoe nauw samen met bedrijven als Google, Facebook, Yahoo , Microsoft en een groot aantal onbekende, gespecialiseerde datahamsters.

Zoals het eveneens in Amerika gevestigde Datalogix, dat via Facebook in staat is door jou bekeken advertenties aan je uitgaven te koppelen. Het jonge bedrijf haalde vorig jaar nog miljoenen aan risicokapitaal op. In de volgende column beschrijf ik precies hoe deze en andere firma’s daarbij te werk gaan, en wat we kunnen doen om deze verregaande datazucht in te dammen.

Deel je mening!

Ben je ook verontrust door de miljardenhandel in jouw persoonlijke gegevens, of maak je je niet druk omdat je toch niets te verbergen hebt? Deel je mening met de andere bezoekers van de Radar website!

Arnoud Groot

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant