toggle menu

Je hele leven bij het grofvuil

Je hele leven bij het grofvuil

Oude computers of telefoons komen vaak terecht bij kennissen of op Marktplaats. Of, nog erger: bij het grofvuil. Daarmee nemen de eigenaren vaak een groot risico. Met de schat aan persoonsgegevens op de oude hardware kunnen criminelen grote schade aanrichten.

Hier in Amsterdam-West zie ik regelmatig mensen struinen in de grote berg grofvuil die wekelijks onder mijn raam ontstaat. Ze nemen de vreemdste dingen mee, maar een ding is zeker: als er een oude computer tussen staat, verdwijnt die gegarandeerd op de bagagedrager of in de bakfiets. Ik hoop dan altijd maar dat de voormalige eigenaar de moeite heeft genomen de harde schijf op grondige wijze onklaar te maken.

Identiteitsfraude

Wie die moeite niet neemt, loopt de kans dat zijn gevoelige persoonsgegevens in de handen van criminelen eindigen. Die kunnen daarmee grote schade aanrichten, bijvoorbeeld door middel van identiteitsfraude. Identiteitsfraude is een van de snelst groeiende vormen van internationaal voortwoekerende misdaad. Wereldwijd maken criminelen jaarlijks miljarden euro’s buit door listig misbruik te maken van onze privédata.

Volgens het Amerikaanse Identity Theft Resource Center worden jaarlijks zo’n 15 á 20 miljoen Amerikanen slachtoffer van ID-fraude. Met hun privégegevens worden vooral hypotheken, creditcards, bankrekeningen en andere zaken losgepeuterd, waarmee snel veel geld kan worden verdiend. Alleen in Amerika zorgt dat al voor enkele tientallen miljarden dollars schade. En dan hebben we het nog niet eens over vele uren die de slachtoffers kwijt zijn aan het herstellen van al die ellende.

In Nederland lopen we als gebruikelijk een aantal jaren achter op Amerika. Er is inmiddels wel een Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude ingesteld, maar daar zijn nog weinig harde cijfers voorhanden. Volgens voormalig tactisch digitaal rechercheur Wilfred van Roij, die inmiddels is overgestapt naar het commercieel onderzoeksbureau Com-Connect, neemt identiteitsfraude ook in Nederland snel toe. En daarbij maken we het de criminelen vaak erg makkelijk.

Spookwinkelaars

Om dat aan te tonen kocht Van Roij enkele tientallen oude computers op via online veilingsites als Marktplaats. Vervolgens scande hij de harde schijven op nog aanwezige informatie. De oude computers bleken een ware goudmijn voor elke rechtgeaarde ID-crimineel. Zoals de vele inloggegevens voor webwinkels als Otto, Neckermann en Wehkamp. Als ‘spookwinkelaars’ hiermee gaan bestellen, kunnen deze gegevens al snel tot tienduizenden euro’s schade leiden.

Van Roij trof echter ook pincodes, creditcardgegevens, bankrekeningnummers en kopieën van rijbewijzen en paspoorten aan. Op de harde schijf van een Venloos advocatenkantoor vond de onderzoekers volledige dossiers over onder meer alimentatie- en strafzaken. Ook saillant: de mailwisseling waarin de minnares van een gehuwde man dreigt op te stappen als deze zijn (zwangere) vrouw niet verlaat. Je kunt je voorstellen dat deze informatie in de verkeerde handen grote schade kan veroorzaken!

Harde schijf écht leeg maken

Sommige mensen dachten slim te zijn, en hadden hun harde schijf opnieuw geformatteerd. Dat helpt echter niet. De informatie is met de juiste apparatuur nog steeds makkelijk uit te lezen. Wie zijn computer bij het grofvuil zet doet er dus goed aan eerst zijn harde schijf te verwijderen en deze grondig fysiek onklaar te maken. Wie zijn computer door wil verkopen, kan op internet diverse programma’s downloaden waarmee de harddisk echt leeg wordt gemaakt, zoals het gratis KillDisk.

Wie zijn besturingssysteem op de schijf wil laten (bijvoorbeeld omdat de computer naar familie gaat), kan zijn persoonlijke gegevens ook wissen met het eveneens gratis programma Eraser. Zorg in ieder geval dat je leven niet bij het grofvuil terecht komt!

Arnoud Groot

Volg @Arnoud_Groot op Twitter.

Gerelateerd

Ook interessant