toggle menu

Kernenergie? Nee bedankt!

Kernenergie? Nee bedankt!

Tot mijn verbazing en onbegrip gaan de laatste tijd weer stemmen op om nieuwe kerncentrales te bouwen. Minister Verhagen (CDA) meldt dat er in 2015 begonnen kan worden met bouwen. Leren we het dan nooit?

Moeten er nog meer afschuwelijke rampen gebeuren, voordat we deze plannen definitief als onrealistisch, levensgevaarlijk en overbodig afzweren?

Slecht slapen

Berichten over betonrot in reactorkuipen van Belgische kerncentrales bleken niet bevorderlijk voor mijn nachtrust. Circa 8.000 haarscheurtjes en erosie tot 30 centimeter diep in de wand van Tihange 2. Net als de andere Belgische reactor 'Doel 3' blijft hij minstens tot december van dit jaar buiten werking. De wetenschap dat de Rotterdamse Droogdok Maatschappij naast België, onder andere ook in Nederland, Duitsland en de VS betrokken is bij de bouw van soortgelijke centrales maakt het er niet beter op.

Ik moet denken aan de Tsjernobyl-ramp in 1986 waarbij een grote hoeveelheid radioactieve stof is vrijgekomen die de omgeving - ook na 26 jaar nog - onbewoonbaar maakt. Ik moet denken aan de 135.000 mensen die geëvacueerd werden, de doden, de misgeboorten en de vreselijke ziekten. In 2011 kwam daar de ramp van Fukushima bij. Als gevolg daarvan ligt het overgrote deel van de Japanse kerncentrales stil.

Weg ermee!

Wat mij betreft blijven ze voor altijd dicht. Ik heb het niet op kernenergie, zolang er nog onoverkomelijke bezwaren aan kleven en zich steeds weer rampen en bijna-rampen voordoen. En ondanks de verhalen van de voorstanders dat het juist veilig en goed voor het milieu is, hoe durven ze?

In Japan is de bevolking - voor het eerst - massaal de straat opgegaan. Zeventig procent is fel tegen met leuzen als: 'We demonstreerden nooit, maar nu wel!' en 'We mogen onze kinderen hier niet mee opzadelen.' De angst voor een nieuwe nucleaire ramp is groot. Volkomen begrijpelijk na alles wat zich daar heeft afgespeeld.

Grote belangen

Duitsland heeft naar aanleiding van de discussie over de Japanse ramp besloten alle centrales voor 2021 te sluiten. Nederland is nog niet zover. Met ‘slechts’ één centrale hebben we ons gelukkig (nog) niet afhankelijk gemaakt van kernenergie, maar toch is het er één te veel. En pas op! De nucleaire lobby is machtig, want wordt gesteund door grote belangen in de industrie en politiek (onder andere CDA, VVD en PVV). Vaak wordt het argument gebruikt dat we wel moeten, dat de economie niet goed kan blijven draaien zonder kernenergie, dat het niet anders kan. Maar dat is klinkklare nonsens.

Genoeg alternatieven

Nederland loopt enorm achter als het gaat om de ontwikkeling van duurzame energie. We zijn er - in vergelijking met Duitsland - treurig aan toe. De zonne-energie- en windsector zijn daar in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een miljarden-industrie die duurzame economische groei en veel banen oplevert. Zo zijn er bedrijven die zich toeleggen op het huren van daken (ook van particulieren) om er zonnecollectoren op te plaatsen. Alles wordt dan voor je geregeld en je ontvangt er een goede vergoeding voor. Men schat dat Duitsland vóór 2050 100% van zijn energiebehoefte kan dekken met hernieuwbare energie. Waarom doen we dat in Nederland niet?

In Japan, dat voor 30% van kernenergie afhankelijk was, moest door het stilleggen van alle centrales, vooral de afgelopen hete zomer, enorm bespaard worden. Particulieren én bedrijven werden min of meer verplicht minimaal 15% energie te besparen. En... het lukte! Binnen enkele maanden bleek de Japanse economie weer (bijna) volledig te draaien zonder die 30% kernenergie.

Zelf doen!

En dat kan hier ook! Bijna iedereen kan thuis - met een beetje moeite - heel wat energie besparen. Isoleren, iets minder stoken, zorgvuldig met elektra en gas omgaan leveren zonder al teveel moeite en kosten 5 tot 20% besparing op. En er is nog veel meer mogelijk. Zonnepanelen plaatsen is inmiddels rendabel in veel situaties of samen, zoals in de Haagse Vogelwijk, een windmolen exploiteren zijn maar een paar voorbeelden.

Er is van alles te bedenken én te doen om te voorkomen dat er nieuwe kerncentrales komen. U kunt ook de petitie tegen kernenergie tekenen; meer dan 100.000 landgenoten gingen u voor.

Hanneke van Veen

Ook interessant