Kijk (nog even) mee met de geldzaken van je puber

Kijk (nog even) mee met de geldzaken van je puber

Eén op de vijf 18- tot 24-jarigen heeft een betalingsachterstand van minimaal 2.500 euro. Afspraken tussen ouder(s) en puber(s) kunnen schuldendrama’s voorkomen.­

Wie zijn 18e verjaardag viert, is van de ene op de andere dag zelf verantwoordelijk voor al zijn geldzaken. In principe moet je vanaf die leeftijd zelf je zorgverzekering betalen, terwijl je zelf de zorgtoeslag ontvangt. En als je iets duurs wilt kopen, geld wilt lenen of van studie wilt veranderen, gaat de verkoper, de bank of de school niet eerst je ouders bellen om te vragen of het mag. Kortom: een verse 18-jarige belandt van de ene op de andere dag in het financiële wilde westen en wordt kwetsbaar voor dure sportschoolabonnementen, leningen, aankopen op afbetaling of dure consumpties op dancefeesten.

Dat gaat vaak mis, toont treurig onderzoek van het Nibud. Maar liefst één op de vijf 18- tot 24-jarigen heeft een betalingsachterstand van minimaal 2.500 euro. Vaak gaat het om onbetaalde rekeningen aan de zorgverzekeraar of de Belastingdienst, of om openstaande boetes.

Voorlichting

Volgens het Nibud kan goede voorlichting aan 15- tot 17-jarigen de schulden bij 18-plussers voorkomen. Men vindt de ouders de uitgelezen partij om deze voorlichting te geven. Daar ben ik het helemaal mee eens. Want juist ouders willen graag dat hun kroost het financieel goed rooit. Toch voorzie ik een probleempje: kun je deze taak aan ouders toevertrouwen? Gezien de hoge schulden van jongvolwassenen snappen veel ouders nu blijkbaar niet hoe ze hun kinderen voor fouten moeten behoeden. Daarvoor heb ik de volgende tips.

Financieel volwassen

Je puber financieel volwassen maken? Begin met het besef dat je 15- tot 17-jarige tiener een gemakkelijke prooi is voor allerhande verkopers, banken, touroperators en andere organisaties die hun spullen of diensten proberen om te zetten in winst. Dan blijft er al snel te weinig geld over voor verplichte uitgaven als de zorgverzekering, belastingen en boetes. Ga daarom tijdig met je kind om de tafel zitten, en leg uit waarvoor je kind, vanaf zijn of haar 18e, zelf verantwoordelijk is. En dat hij of zij daarvoor het volgende moet kunnen:

  • Zijn of haar financiële administratie bijhouden en rekeningen op tijd betalen
  • Voorrang geven aan de betaling van verzekeringspremies, belastingen en boetes
  • Zijn of haar uitgaven niet hoger laten oplopen dan zijn inkomsten
  • Sparen voor het geval een financiële tegenvaller optreedt
  • Niet lenen voor consumptie
  • Niet rood (kunnen) staan (regel dat met de bank!)
  • Voldoende en juist verzekerd zijn
  • Zo nodig belastingaangifte kunnen doen om loonbelasting terug te vragen.

Vriendelijk contractje

Het is niet gek als je kersverse 18-jarige deze vaardigheden nog niet allemaal in de vingers heeft. Gelukkig wonen veel jongeren tijdens het eerste jaar van hun vervolgopleiding of studie nog thuis. Het is dan goed om regelmatig samen aan de geldzaken te werken, tot alles duidelijk is en goed verloopt.

Om het belang hiervan goed te laten doordringen, is het handig een vriendelijk, zelf getypt contractje op te stellen, waarin staat dat de ouder(s) en het kind voorlopig de geldzaken van het kind in overleg regelen. Je kind belooft daarbij om geen contracten of leningen af te sluiten zonder overleg met de ouders. Zo’n contractje lijkt zwaar, maar heeft eigenlijk niet zo veel om het lijf. Op een A4-tje type je gewoon een tekst als:

Hierbij spreken (kind) en (ouder) af om de geldzaken van (kind) in elk geval tot (datum, bijvoorbeeld tot over een jaar) te regelen in overleg. (Kind) belooft in deze periode niet zonder overleg contracten en leningen af te sluiten. (Kind) belooft ook om (ouder) zo nodig met zijn geldzaken te laten meekijken.

Plaats:

Datum:

Handtekening ouder:              Handtekening kind:

Erica Verdegaal

Reacties

Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind goed met geld leert omgaan? Op onze Facebookpagina kregen we veel reacties binnen.

Mevrouw Smol schrijft: 'Vroeger laten beginnen dan 18 jaar om met geld om te leren gaan. Daarvoor is zakgeld toch bedoeld? Dat je vanaf kleins af aan al leert sparen voor de duurdere dingen. Op je 18e dit soort dingen nog leren vind ik echt er laat. Ik regelde mijn eigen bankzaken al vanaf mijn 16e (foutje van de bank trouwens) en stond nooit rood.

'Mevrouw Schuurs zegt: 'Ik heb altijd geleerd dat je alleen kunt uitgeven wat je hebt. En dat je ervoor moet sparen als je iets wilt waarvoor je niet voldoende geld hebt. Dat zou voor iedereen de vuistregel moeten zijn.'

Ook interessant