toggle menu

Kinderen: knuffel ze financieel niet dood

Kinderen: knuffel ze financieel niet dood

In het pre-crisistijdperk verwenden veel ouders hun kinderen met dure mobiele abonnementen, merkkleding, luxe vakanties en ruime maandtoelages. Maar onlangs meldde het Nibud dat ouders scholieren meer zelf laten betalen. Dat is goed nieuws!

In geen enkel tijdperk werden kinderen materieel zo vertroeteld als nu. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw garandeerden veel grotere kinderen nog deels het huishoudinkomen. Maar sinds pakweg de jaren tachtig zijn veel pa’s en ma’s vanzelfsprekend bijna alles gaan betalen; kinderen consumeren. Veel pasgeborenen bezitten al een spaarrekening, een uitgebreide garderobe en een nieuw ingerichte babykamer.

Later volgen kindervakanties, een pretparkbezoek, geheel verzorgde kinderpartijtjes, een mobiele telefoon, een spelcomputer, merkartikelen, contante giften van grootouders en gratis shoppen met moeder. In enkele decennia zijn kinderen dus veranderd van inkomstenbronnen in kostenposten. Geen wonder dat veel ouders roepen dat kinderen zo duur zijn. Volgens pessimisten kan de rekening oplopen tot wel drie ton per kind tot achttien jaar.

Ouders als pinautomaat

Natuurlijk is het financieel verwennen van kinderen goed bedoeld. Maar de kater komt later. Want hoe zorgvuldig let een kind op belkosten als pa toch de rekening betaalt? Waarom zou je een bijbaantje nemen als je maandelijks 70 euro van je ouders krijgt? Hoe leer je jezelf te redden als moeder tot in lengte van dagen kleed- of zelfs bioscoopgeld verstrekt? Hoe vermijd je later schulden en financiële blunders als je nog nooit zelf voor de pijnlijke gevolgen van een verkeerde aankoop bent opgedraaid? Zorgvuldig omgaan met geld leer je niet als je je ouders kunt benutten als pinautomaat. Net zomin je leert fietsen door achterop te zitten bij papa.

Financieel survivalen

Stop daarom (of begin niet) met het pamperen van kinderen met euro’s. Laat ze financieel survivalen, een variatie op de heroïsche buitensport. Survivalsporters klimmen en slingeren, ongeacht regen en kou, aan touwen van boom tot boom of over water. Ze rennen door modderpoelen en sloten, zonder te zeuren over een schrammetje of een buil. Bij financieel survivalen moeten kinderen zichzelf redden van hun (duidelijk afgesproken) toelage of zakgeld.

Bied hulp en geef raad, maar laat ze glimlachend zelf opdraaien voor fouten en tekorten. Kijk, daar wordt je groot, sterk en verantwoordelijk van. Dat verkleint de kans dat je als volwassene zwaar de mist ingaat met een fout beleggingsproduct of een onbetaalbare hypotheek.

Wakker geschud

Er is hoop, want de huidige economische malaise heeft ouders noodgedwongen wakker geschud. Volgens het Scholierenonderzoek van het Nibud laten ouders scholieren tegenwoordig meer zelf betalen dan twee jaar geleden. Toen gaf de doorsnee scholier maandelijks 10 euro meer uit dan er binnenkwam. Tegenwoordig houdt de gemiddelde scholier maandelijks juist 26 euro over.

Eigen visie

Dit is dus hét moment om als ouder serieus werk van de financiële opvoeding te gaan maken. Doe dat met een eigen visie. Je aanpak moet immers passen bij jouw persoonlijke financiële waarden en normen, én bij de inhoud van je portemonnee. Laat je dus niet beïnvloeden door wat andere ouders betalen of door de gemiddelde zak- en kleedgeldbedragen van het Nibud. Want ouders bieden tegen elkaar op waardoor de ‘normbedragen’ voor zak- en kleedgeld de pan uitrijzen. Bedenk zelf hoe jij wilt dat je kind zich in de toekomst met geld gaat redden.

Wil je dat hij/zij zelfstandig wordt, een financiële buffer opbouwt, een eigen zaak opzet, genereus kan zijn en zich lachend staande houdt in deze markteconomie waar de verkoophyena’s 24/7 azen op je geld? Daar heb je als ouders enorm veel invloed op. Mits je nu stopt met het financieel doodknuffelen van je kind.

Erica Verdegaal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant