Kinderspeelgoed met wifi? Extra opletten voor ouders!

Kinderspeelgoed met wifi? Extra opletten voor ouders!

Het was de afgelopen weken veel in het nieuws: een hacker had de gebruikersdata gestolen van 120.000 Nederlandse kinderen en meer dan 100.000 ouders. De data kwam van de servers van Vtech, de maker van educatief elektronisch speelgoed. De fabrikant treft blaam, maar ook ouders hebben een verantwoordelijkheid.

Hoewel de precieze schaal van de aanval nog niet bekend is, heeft de Britse politie een 21-jarige verdachte gearresteerd. Kijken we naar andere feiten rondom de hack, dan bestaat er een kans dat hij alleen heeft gehandeld. 

Niet voorbereid op aanvallers

Vlak na de hack was Vtech onduidelijk over zijn beveiliging, waardoor in twijfel wordt getrokken over het bedrijf überhaupt een veiligheidsteam heeft om dit soort voorvallen te voorkomen. Een tablet van Vtech bleek bovendien kwetsbaar te zijn voor aanvallers, ook al was dit probleem al jaren bekend.

Het doet vermoeden dat Vtech hier helemaal niet op was voorbereid, en dat terwijl het bedrijf data afkomstig van kinderen bewaart op een server.

De datadiefstal zal gelukkig geen gigantische gevolgen hebben voor de jonge gebruikers: het gaat voornamelijk om basisinformatie zoals voornamen, geboortedata en het geslacht. Vooral ouders zijn getroffen: van hen zijn de beveiligde wachtwoorden en mailadressen hoogstwaarschijnlijk gestolen.

De Vtech-hack als leermoment

De hack zal ondanks het beperkte risico voor kinderen veel ouders hebben wakker geschud. We weten nu dat zelfs de eerste computer die een kind in handen krijgt, hoewel misschien bedoeld voor onschuldige educatieve spelletjes, misbruikt kan worden door internetcriminelen om gegevens te bemachtigen. Daar kunnen we ons boos over maken, maar misschien is de Vtech-hack nuttiger als een leermoment: dat we kinderen goed moeten inlichten over de risico’s van het wereldwijde web, vanaf het eerste moment dat ze een stuk hardware met een internetontvanger krijgen toegereikt.

Wie kan een kind online wel of niet vertrouwen? En als er wordt gevraagd naar bepaalde informatie, hoe belangrijk is het dan om deze ook te geven? Volwassenen maken zich steeds meer druk over hoe hun data op het internet wordt ingezet voor bijvoorbeeld advertenties.

Kinderen krijgen hier doorgaans weinig van mee, maar ondertussen groeien ze wel op in een wereld waarin het internet steeds belangrijker is. Over een paar jaar zal het waarschijnlijk ondenkbaar zijn om kinderen een computer te geven, zonder ze te informeren over of te wapenen tegen hackers en andere internetcriminelen.

Meeluisteren in de kinderkamer

En als je kinderen niet goed op de hoogte brengt van de risico’s die ze nemen? Dan is het misschien slim om ze maar geen speelgoed te geven dat met het web verbindt. Dat bewees Mattel onlangs nog.

De speelgoedmaker bracht een barbiepop met wifiondersteuning uit, die dankzij het internet met kinderen kan praten. Hartstikke leuk, maar ook gevaarlijk: hackers wisten al snel in te breken op de databanken en microfoon van de Barbie, waardoor ze letterlijk konden meeluisteren in de kamer van een kind.

Op het moment is dit soort wifispeelgoed nog vrij ongebruikelijk voor heel jonge kinderen, maar dat zal in de toekomst waarschijnlijk wel veranderen. Steeds meer speeltjes zullen met het internet verbinden - en het is aan ouders om daarvan op de hoogte te zijn, voordat ze bijvoorbeeld een nieuwe pop kopen.

Bastiaan Vroegop

Ook interessant