Kun je straks eindelijk eenvoudig je slimme apparatuur beveiligen?

Kun je straks eindelijk eenvoudig je slimme apparatuur beveiligen?

In 2016 bleken cybercriminelen een krachtig wapen te hebben: een groot netwerk vol met gekraakte slimme lampen, slimme thermostaten en andere slimme huisapparatuur kon gebruikt worden om grote delen van het internet offline te halen.

Je gadgets daartegen beschermen was verdraaid lastig, maar geen nood: mogelijk kan een nieuwe draadloze router dit alsnog voor je oplossen.

De gemiddelde Radar-bezoeker weet het allang: een gadget die met wifi verbindt brengt flink wat risico’s met zich mee. Afgelopen jaar hadden we het er nog uitgebreid over, toen onveilig speelgoed makkelijk afgeluisterd kon worden.

Kinderspel voor hackers

Het beruchte Mirai-botnet bewees vorig jaar dat al die slimme internetapparaten bij jou in huis gebruikt kunnen worden om een zogeheten DDoS-aanval in te zetten. Een cyberboef zet dan zijn eigen software op bijvoorbeeld je wifi-lampen, waardoor deze op commando grote hoeveelheden data naar een website kan sturen. Door alle kleine gadgets die dit tegelijkertijd doen, raakt die site overbelast en kan deze offline gaan. Vervelend, want je bent ongewild medeplichtig bij een cyberaanval. En nog een praktischer probleem: je internetsnelheid heeft eronder te lijden.

Apparaatjes zoals slimme thermostaten, lampen en waterkokers zijn voor dit doel razend populair onder criminelen, omdat de beveiliging hiervan ontzettend slecht is. Het is voor hackers kinderspel om op bijvoorbeeld je lampen in te breken, omdat de makers hiervan zelden over beveiliging nadenken.

Onvrijwillig meedoen aan cyberaanvallen

Sommige gadgetbedrijven werken sinds de onthullingen rond het Mirai-botnet aan betere beveiliging, maar lang niet alle apparaten in huis zijn op het moment beveiligd tegen aanvallen. Hangt je huis vol met deze slimme apparaten, dan bestaat er dus een kans dat je onvrijwillig meedoet aan grootse cyberaanvallen. Gelukkig is daar nu eindelijk een brede oplossing voor.

Op het moment is de gadgetbeurs CES in volle gang in Las Vegas. Daar worden de nieuwste gadgets van het jaar getoond, waaronder nieuwe televisies, VR-brillen, telefoons en zelfrijdende auto’s. Tussen al dit hardwaregeweld staan ook een aantal makers van antivirussoftware die wat slims hebben bedacht.

Norton heeft bijvoorbeeld de Norton Core geïntroduceerd. Dit is een draadloze router, die tegelijkertijd al het internetverkeer van je lampen, verwarmingsknoppen en andere met Wi-Fi verbonden apparaten monitort. Begint je verlichting om 3 uur ’s nachts ineens gigabytes aan informatie naar een serverpark in San Francisco te verzenden? Dan is de kans groot dat deze door een crimineel is gekaapt om een website offline te halen. Er wordt dan meteen een waarschuwing naar je verstuurd, zodat je kunt ingrijpen.

Bitdefender, een concurrent van Norton, heeft een vergelijkbare gadget aangekondigd. De twee zullen later in 2017 voor een nog onbekend bedrag in de schappen liggen.

Bijna onmogelijk om alles te beschermen - tot nu?

Daarmee hebben de beveiligingsbedrijven wellicht de ideale oplossing gevonden voor een groot probleem. Omdat lang niet iedere gadget is beveiligd of beveiligingsupdates krijgt, is het namelijk bijna onmogelijk om alles in huis tegen mogelijk misbruik te beschermen. Bij dit misbruik moeten criminelen echter met het internet verbinden via jouw apparaten. Door juist dat in de gaten te houden, beveiligen Norton en Bitdefender in één klap alle apparatuur in huis.

Of nou ja, mits je bewust bezig bent met je beveiliging. Zo’n speciale antibotnetrouter zul je zelf moeten kopen - iets dat lang niet iedereen zal doen. Wie zich niet informeert en gewoon een standaard router van bijvoorbeeld Ziggo blijft gebruiken, blijft net zo vatbaar voor de aanvallers als voorheen.

Bastiaan Vroegop

Beeld: Norton

Ook interessant