Kunnen we straks allemaal onbeperkt mobiel internetten?

Kunnen we straks allemaal onbeperkt mobiel internetten?

We worden op steeds minder manieren beperkt bij het gebruik van mobiele data. Hoe lang zal het duren totdat alle grote telecomproviders weer abonnementen met onbeperkte mobiele data aanbieden?

Inmiddels kijken we niet op van beperkte data-abonnementen, maar een jaar of negen terug kon je met een smartphone ongelimiteerd internetten. De eerste iPhones in Nederland hadden onbeperkte data, waarbij je alleen extra moest betalen voor boventallige sms'jes of belminuten.

Overbelaste netwerken door een onderschat idee

Zo’n onbeperkt abonnement was leuk voor smartphonebezitters, maar telecomproviders hadden het idee flink onderschat. De nog vrij jonge smartphone zorgde ervoor dat netwerken overbelast raakten. Vooral het telecomnetwerk van T-Mobile, toen nog de exclusieve aanbieder van de iPhone in Nederland, was in drukke gebieden soms nagenoeg onbruikbaar.

Providers kozen er al snel voor om datalimieten in te voeren. Klanten konden ineens slechts een beperkt aantal MB's per maand gebruiken. Kwam je daarboven? Dan werd je snelheid beperkt of kreeg je extra kosten.

Die datalimieten zorgden ervoor dat mensen mobiele netwerken minder belastten - maar we kunnen onze smartphones ook sindsdien beperkter gebruiken. Ineens was het niet langer mogelijk om tv-programma's of muziek te streamen, zonder je zorgen te maken over de maandelijkse limiet.

Een einde aan datalimieten?

Begin 2017 keerde het onbeperkte data-abonnement echter ineens weer terug. T-Mobile biedt een eigen Go Unlimited-abonnement aan, waarbij klanten voor een vast bedrag per maand ongelimiteerd kunnen bellen, sms'en en internetten.

Komt daarmee na jaren weer een einde aan de datalimiet? Het kan gebeuren. Mogelijk zullen de andere grote providers in Nederland zich geroepen voelen om hard te gaan concurreren, door een alternatief aan te bieden voor het onbeperkte abonnement.

Het zou betekenen dat later dit jaar de onbeperkte smartphone-abonnementen weer terugkeren. Het kan er zelfs toe leiden dat de prijzen voor deze deals langzaamaan verlaagd worden, waardoor je weinig voor een ongelimiteerde internetverbinding hoeft te betalen. Betaal je meer, dan krijg je wellicht een hogere internetsnelheid.

Onbeperkte data als ludieke stunt

Er is echter nog een mogelijkheid. Geruchten wijzen er al langer op dat T-Mobile heel graag zijn Nederlandse tak wil verkopen. De onbeperkte abonnementen zouden dan ook een ludieke stunt kunnen zijn. Met andere woorden: door het Go Unlimited-abonnement aan te bieden, probeert de provider mogelijk snel klanten te werven, zodat de verkoopwaarde omhoogschiet.

Heeft het te maken met overnameplannen, dan zou het onbeperkte abonnement op termijn weleens (opnieuw) kunnen verdwijnen. Bij een overname is het bedrijf in staat om abonnementsdeals te wijzigen.

Die overnamegeruchten kunnen andere providers tegenhouden om hetzelfde te doen. Wellicht wachten KPN en Vodafone immers af of de onbeperkte abonnementen blijvend zijn.

Gaaf voor ons, zorgwekkend voor bedrijven

Tegelijkertijd loopt er nog een lijntje dat ons onbeperkt(er) internet kan geven. T-Mobile introduceerde eind vorig jaar namelijk een eigen muziekdienst, waarbij data verbruikt door bijvoorbeeld Spotify en Apple Music niet in rekening wordt gebracht.

De muziekdienst is in strijd met de Nederlandse wet omtrent netneutraliteit, maar niet met de Europese wetgeving over hetzelfde. Het (voorlopige) resultaat: het nieuwe abonnement wordt onderzocht, wat leidt tot een rechtszaak.

Besluit de rechter op termijn dat zo'n muziekdienst niet in strijd is met netneutraliteit, dan is dat niet alleen goed nieuws voor T-Mobile, maar ook voor KPN en Vodafone. Alle grote providers kunnen dan namelijk muziekdiensten een uitzondering bieden, mits daar bepaalde voorwaarden bij worden gehanteerd. Het zou betekenen dat data van onze meest datavretende apps niet in rekening wordt gebracht. Dan zouden we met z'n allen iets onbeperkter kunnen internetten.

Gaaf nieuws voor ons, maar bedrijven zijn er wel erg bezorgd over. Als providers namelijk data van muziekdiensten anders mogen behandelen dan bijvoorbeeld data van Netflix, dan zou dat als oneerlijke concurrentie gezien kunnen worden. Kortom, wordt vervolgd…

Bastiaan Vroegop

Ook interessant