toggle menu

Landelijke grote schoonmaak!

Landelijke grote schoonmaak!

Op 3 mei 2008 gebeurde het voor het eerst. In één weekend lukte het om heel Estland schoon te maken. Vijftigduizend vrijwilligers verwijderden met bezems, grijpers, vuilniszakken, kruiwagens en vrachtwagen maar liefst 10 miljoen kilo zwerfafval. Dat voorbeeld maakte overal diepe indruk. In navolging van Estland zijn negentig landen nu hetzelfde gaan doen.

They did it!

Estland had niet zomaar een beetje last van zwerfvuil. De situatie in het land was ernstig vanwege de gewoonte afval, kapotte meubelen en zelfs bedrijfsafval zomaar ergens te dumpen. Langs wegen, in het water en vooral in bossen. Een aantal mensen nam het initiatief hier iets aan te doen. Het plan was om in slechts één dag 40.000 mensen op de been te krijgen en samen 10.000 ton afval in te verzamelen. Dat doel werd ruimschoots gehaald.

Eerst werd een grote reclame- en mediacampagne opgezet, waaraan veel bekende Esten meewerkten. Alle mogelijke instanties en bedrijven werden ingeschakeld voor technische ondersteuning, zoals kraan- en vrachtwagens. Steeds meer vrijwilligers uit het leger, sportclubs, milieuorganisaties en het onderwijs meldden zich spontaan aan.

Alle vervuilde plekken werden met een speciale app via mobieltjes in kaart gebracht. Die plekken werden vervolgens geadopteerd door allerlei teams. Uiteindelijk was de klus in zelfs minder dan een dag geklaard, terwijl - als de overheid het had gedaan - het drie jaar zou hebben geduurd en niet een half miljoen, maar 22,5 miljoen euro hebben gekost. Kortom: iedereen die er bij betrokken was kon aan het eind zeer trots zeggen: We did it!

Nederland: Keep It Clean Day!

Door bezuinigingen zijn veel steden en buitengebieden in Nederland nu ook aan het vervuilen. Niet verwonderlijk dus dat particulier initiatief in die ‘leemte’ is gesprongen. Plaatselijke raapgroepen bestaan al langer, evenals de bekende opzoomeractiviteiten, zoals in Rotterdam. Maar een nationale dag is nieuw voor Nederland: Keep It Clean Day! Daarvoor is vrijdag 21 september 2012 gekozen.

Overal in het land bereiden groepen zich al maanden voor. Op internet vind je een overzicht van regionale initiatieven. Maar ook nu nog is het mogelijk zelf iets te organiseren. Met je straat, je sportclub, de klas, je zangkoor, je collega’s, het maakt niet uit. Lekker buiten zijn en je ergernis omzetten in daden kan heel bevredigend zijn. Je hebt een concreet doel voor ogen, dat goed haalbaar is. En... het is nog gezellig ook! Vaak drink je van te voren of achteraf samen wat. Ook kan je je nog aansluiten bij een plaatselijke of regionale groep, te vinden op internet.

Alternatief bedrijfsuitje

In je eentje kun je doen wat je wilt: even de straat doorlopen en wat blikjes oprapen of er meer tijd insteken. Geen probleem. Maar samen iets doen vergt enig overleg over tijden, vuilniszakken die je meeneemt en welke plek je wilt aanpakken. Je hoeft je met een groep overigens niet te beperken tot het opruimen van zwerfvuil op straat of in de natuur. Je kunt ook zoiets doen als de medewerkers van Starbucks deden, die in boten naar plastic hengelden in de Amsterdamse grachten. Resultaat: 120 zakken vol plastic en iedereen was enthousiast.

Beetje eng?

Als je zelf op de openbare weg of in de natuur gaat opruimen moet je soms even moed verzamelen. Vrienden van ons vertelden dat ze op de pier van Hoek van Holland opeens spontaan aan de slag gingen, omdat het contrast met de zee, de zon en prachtige witte zwanen te groot was. Het begon met een flinke plastic zak die kwam langs waaien. Daar kon alles in. Na heel wat keren bukken was de zak vol en de hele pier schoon. Ze keken nog eens achterom en dachten: eigenlijk een kleine moeite! En... het leukste was dat ze van een andere wandelaar een welgemeend compliment kregen. 

Wat gaat u doen op 21 september?

Hanneke van Veen

Ook interessant