toggle menu

Lees geldnieuws met een korrel zout

Lees geldnieuws met een korrel zout

Nieuwsberichten wekken vaak de indruk dat het steeds slechter gaat met de geldzaken van de consument. Dat is regelmatig overdreven.

Net terug van vakantie duik je als geldzaken columnist natuurlijk weer fris in het financiële nieuws. En dan valt op dat er voor de huishoudportemonnee een boel negatieve berichten zijn. Zo berichtte de Volkskrant de afgelopen week dat de loonkloof tussen de top en de werkvloer weer verder is gegroeid. Vorig jaar steeg de beloning van de toplui van 111 toonaangevende Nederlandse bedrijven gemiddeld 4,2 procent, terwijl hun personeel het met een gemiddelde loonstijging van 2,8 procent moest doen. Hierdoor verdienden de hoogste bazen in 2017 gemiddeld 25 keer meer dan werknemers. Het jaar ervoor was dat 24 keer.

Nog minder spaarrente

Ook met de spaarrente bleek het de afgelopen week weer treuriger gesteld. ING verlaagde als eerste grote bank de spaarrente op direct opneembare tegoeden naar het absurde niveau van 0,03 procent. Als je tien mille spaargeld bij ING stalt, krijg je jaarlijks drie euro aan rente. Daar kun je nog net een ijsje van betalen.

Zzp'er laagst betaald

Voor zzp'ers leek er deze week goed nieuws te zijn, maar dat kwam tegelijk met een domper. Volgens onderzoek van ING verdienen zelfstandigen dit jaar - wegens de krapte op de arbeidsmarkt - per uur gemiddeld 15 procent meer dan in 2013. Maar ook bleek dat de doorsnee zzp'er, net als voor de crisis van 2008, per uur stukken minder verdient dan de doorsnee werknemer. Begin 2018 beurde de doorsnee werknemer 35 euro per uur en zzp'ers 26 euro, een kwart minder.

Huizenprijzen gestegen

De media meldden de afgelopen week verder dat de huizenprijzen weer verder waren gestegen, wat slecht nieuws is voor starters. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) betaalden kopers in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 10,4 procent meer voor een koophuis dan een jaar eerder. Makelaars spreken van een oververhitte markt. Je moet momenteel van goeden (lees: rijke) huize komen om als startende koper te slagen.

Woninghuur omhoog

En dan bleek nog dat de woninghuur in een groot deel van ons land weer omhoog is gegaan. Dat gold extra voor populaire woonplekken als de Randstad, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere en Apeldoorn. Wie daar wil gaan huren, moet een zware zak geld meenemen.

Hogere vakantie-uitgaven

Al met al is het geen wonder dat acht van de tien Nederlanders zelfs op vakantie vaak denken aan geld. Dat bleek de afgelopen week uit een peiling van ING Digitale Monitor, een halfjaarlijks onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. Maar ondanks deze aandacht voor geld blijken de uitgaven van vakantiegangers regelmatig uit de klauwen te lopen. Ruim een op de vijf geeft op vakantie meer uit dan vooraf gedacht. Vooral jongeren (18-34 jaar) laten de euro’s rollen. Ze geven in 50% van de gevallen meer uit dan gepland.

Niemand is gemiddeld

Na lezing van deze berichten is het niet gek als je denkt dat het leven deze zomer weer een stuk ongelijker, zwaarder en ongelukkiger is geworden. Toch wordt de soep doorgaans minder heet gegeten dan die in de media wordt opgediend. Een gemiddelde zzp'er verdient weliswaar flink minder dan een gemiddelde werknemer, maar heeft extra belastingvoordelen en aftrekposten. En geniet doorgaans veel meer flexibiliteit. Verder gaat nieuws uit onderzoekjes en peilingen altijd over gemiddelden. Maar niemand is gemiddeld. De berichten hoeven daarom voor jou niet op te gaan. Zo stijgt je huur minder dan gemiddeld als je al in een (sociale) huurwoning zit. Of als je huurt in Friesland of Drenthe, want daar gingen de huurprijzen juist omlaag. Je kunt ook keuzes maken die jouw leven voordeliger dan gemiddeld maken. Niemand verplicht je om bij een zuinige bank als ING te sparen. Bij negen andere banken krijg je, tegen dezelfde voorwaarden, minimaal tien keer zoveel rente!

Lees ook de column: Gun je spaargeld een toprendement!

Erica Verdegaal

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant