toggle menu

Lekker veel sporten, maar wel op eigen verantwoordelijkheid!

Lekker veel sporten, maar wel op eigen verantwoordelijkheid!

Veel mensen zijn het nieuwe jaar fanatiek begonnen met een strak sportregime. Zo zijn de lessen in januari - zoals elk jaar - weer wat drukker dan normaliter. Maar die plotselinge hoge sportintensiteit kan vervelende gevolgen hebben, zoals blessureleed. Wie is dan aansprakelijk: de sportschool, de docent of jijzelf?

Misschien is je conditie best aardig, maar als je opeens (veel) gaat sporten kunnen je spieren en bindweefsel een fikse opdonder krijgen. En een sessie fysiotherapie kan behoorlijk in de papieren lopen als je niet goed verzekerd bent, om maar iets te noemen.

De trainingsdrang kan ik als sportdocent alleen maar toejuichen. Maar er gaan wel eens dingen mis. Zo hoorde ik een pijnlijk verhaal over een jongen die in een groepsfitnessles de instructies van de docent niet goed opvolgde – hij was voor het eerst. Bij een beenoefening viel hij op de grond; hij kon worden afgevoerd per ambulance. Was dat zijn eigen schuld of had de docent eerder moeten ingrijpen?

Zelf had ik eens een jongen in mijn spinningles die flauwviel; ik kon hem nog net op tijd opvangen, waardoor hij niet van z'n fiets viel. Maar er kunnen ook dingen gebeuren in de fitnesszaal, waar er niet continu op je gelet wordt. Zo kreeg een vriendin van mij de stang van een apparaat (de latpulldown) op haar hoofd; een hersenschudding was het gevolg. Ze heeft het nooit gemeld bij de sportschool, maar was deze wellicht aansprakelijk? Of ben je als sporter helemaal zelf verantwoordelijk?

Een aantal sportscholen waar ik zelf werk zegt nooit aansprakelijk te zijn gesteld. De leden tekenen een contract waarin staat dat het beoefenen van sport risico's met zich meebrengt. Directeur Theo van Uden van het Universitair Sport Centrum (USC) in Amsterdam: 'In een judoles liep een beginnende leerling een blessure op in een oefening die hij samen met een gevorderde judoka deed. Hij onderzocht via zijn verzekering of het USC danwel de leraar aansprakelijk gesteld kon worden. Dat is uiteindelijk geen zaak geworden omdat na ampel onderzoek bleek dat de leraar voldoende bevoegd was en geen bijzondere of rare opdracht had verstrekt.'

Deze redenering lijkt te kloppen, als we de experts mogen geloven. Ton Hartlief, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Maastricht: 'De kans dat de sportinstructeur aansprakelijk zal zijn, of de sportschool als werkgever, is niet heel erg groot, mits geen onverantwoorde risico's worden genomen.'

Edgar Du Perron, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam, beaamt dit en legt het nog wat verder uit: 'Zoals altijd hangt het af van de omstandigheden van het geval, maar er zijn een paar duidelijke hoofdregels. Zo is de sportschool aansprakelijk voor fouten van medewerkers; de medewerker is zelf slechts draagplichtig bij opzet en bewuste roekeloosheid. En gebreken in de apparatuur leiden tot risicoaansprakelijkheid van de sportschool, of de producent van het apparaat.'

Du Perron vervolgt: 'Er mag meer verwacht worden aan begeleiding en instructie naarmate de activiteiten gevaarlijker zijn.' Zo is er een uitzonderlijk geval van een 14-jarige turnster die blijvend invalide werd na een val uit de ringen. De oefening die ze deed, bleek erg gevaarlijk en de trainer schoot tekort in de begeleiding. Zowel haar trainer als de vereniging werd aansprakelijk gesteld voor de letselschade. 

Kortom, de verantwoordelijk ligt vooral bij jezelf (mits de sportschool zich aan de regeltjes houdt). Het geeft mij in ieder geval een extra argument om mensen te behouden in mijn lessen: de kans op blessures wordt immers kleiner naarmate je regelmatiger traint. Dus als je de rest van 2015 braaf met regelmaat blijft sporten, dan is er in januari 2016 niet snel iets aan het handje.

Iris Böhm

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant