toggle menu

Lezerscolumn: 70.000 euro studieschuld, maar geen slapeloze nachten?

Lezerscolumn: 70.000 euro studieschuld, maar geen slapeloze nachten?

Op de werkvloer worden veel onderwerpen besproken, maar het wel en wee van de kinderen staat met stip op nummer één. De meeste collega's hebben schoolgaande kinderen in de leeftijd van acht tot en met twintig jaar en er worden dan ook regelmatig adviezen gedeeld.

Ingezonden door: Mariska van der Made

'Mijn dochter heeft straks een studieschuld van 70.000 euro.' Verbijsterd kijk ik mijn collega aan als hij dit zonder haperingen in zijn stem aan ons meedeelt. 'Dat meen je niet!', zeg ik. 'Dan doe je toch geen oog meer dicht 's nachts?'

Laconiek haalt mijn collega zijn schouders op. 'Als je iedere maand het maximale leent, dan loopt het snel op. Maar je hoeft geen rente te betalen.'

Alsof het feit dat je geen rente hoeft te betalen, het minder erg maakt. In mijn ogen tenminste niet. Ik vind een schuld van 70.000 euro toch echt iets om je zorgen over te maken, of het nu met of zonder rente is.

'En je mag er heel lang over doen om het terug te betalen, 35 jaar maar liefst', krijgt hij bijval van een andere collega.

Denken mannen hier anders over?

Waarom ga je als student op kamers wonen, terwijl je met het openbaar vervoer binnen een half uur bij je school bent?

Natuurlijk is het leuk om in de stad te wonen en lekker te feesten. Dat begrijp ik ook. Maar daar tegenover is het toch veel 'goedkoper' om bij je ouders te blijven wonen, te reizen met het openbaar vervoer en na je studie met geen of een minimale schuld te blijven zitten? Dat feesten kan dan in het weekend, naast een leuke bijbaan.

Als ik dit aan mijn collega's voorleg, kijken ze me niet-begrijpend aan. 'Wil jij een 18-jarige verbieden om op zichzelf te gaan wonen?! Dat kan niet.'

Komt het omdat ik een vrouw ben en de rest van mijn collega's mannen zijn en denken mannen hier anders over? Ik weet het niet, maar ik zou van deze situatie echt slapeloze nachten hebben.

Heel normaal

Toch schijnt het heel normaal te zijn: studeren, en als je klaar bent met je studie, op je gemak beginnen met het aflossen van je studieschuld - hopelijk wel inmiddels dankzij een goed betaalde job. Dat moet je namelijk ook nog maar afwachten.

Hoe gaan deze schoolverlaters met hun hoge schulden een huis kopen? Ze hebben dan wel geen BKR-registratie op hun naam, want een studieschuld wordt niet geregistreerd, maar je hebt toch echt nog wel behoorlijk wat spaargeld nodig om een huis te kunnen kopen.

Een op de vijf wanbetaler

Ben ik van de oude stempel? Hou ik van op safe spelen? Geen idee, maar van een studieschuld van 70.000 euro zou ik toch echt heel erg de zenuwen krijgen.

En waarom wordt een mobiel abonnement wel geregistreerd bij de Stichting BKR en een studieschuld niet? Nu blijkt dat veel oud-studenten moeite hebben om hun studieschuld af te lossen en zelfs een op de vijf nog altijd wanbetaler is, lijkt me een aantal aanpassingen met betrekking tot de studieleningen wel op zijn plaats.

Mariska van der Made (45), Den Bommel

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant