Lezerscolumn: Afval scheiden is een puinhoop

Lezerscolumn: Afval scheiden is een puinhoop

Huishoudens moeten toch nóg beter hun afval scheiden, lees ik in het nieuws. Afval moet nog meer gesorteerd worden aangeleverd voor het beter recyclen en het verminderen van de afvalberg. Zuchtend kijk ik naar de bonte verzameling verpakkingen en schillen die op het aanrecht prijkt.

Lezerscolumn ingezonden door: Christa van der Burg

Elke ochtend ligt er een berg, die ik steeds weer trouw sorteer en wegwerk. En in de loop van elke dag ontstaat er vanuit het niets weer een nieuwe.

Afvalsorteerstation

Het bio-afval en het restafval kan ik in twee kleine afvalemmertjes in de mini-keuken kwijt; alle andere bakken staan in onze kleine stadstuin. We hebben geen bijkeuken, kelder of berging. Ons terrasje is noodgedwongen omgetoverd tot mini-afvalsorteerstation.

Ik vis de theezakjes en sinaasappelschillen tussen de hoop uit en doe die netjes in de bio-bak. De stukken papier mogen buiten in de papierbak. Het blikje van de bonen en al het plastic gaat in de plastic-zak, eveneens in de tuin. Alles buiten is nat, koud en vies; het regent en waait... Brrr! Maar die chipszak, mag die bij het plastic, of moet die bij het restafval?

Handig en aanstekelijk

Waardoor is het eigenlijk zo'n puinhoop op ons aanrecht? Simpel, mijn huisgenoten weten ook niet in welke van de vele afvalbakken het afval nu weer moet. Ook zij voelen er niet veel voor om hun afval buiten - in weer en wind - weg te gooien. En dan is het op het aanrecht neergooien wel zo handig en aanstekelijk. Als iemand eenmaal begint, gooit de rest zijn troep er gewoon bij. Wat maakt het uit? Morgenochtend is het op miraculeuze wijze toch weer verdwenen.

We hebben daarom al jaren niet meer op ons stinkende, overvolle terrasje gezeten. De katten in de buurt vinden ons tuintje echter wél aantrekkelijk. Regelmatig is de plastic zak kapotgescheurd en liggen de lege, afgelebberde kattenvoerblikjes over het terras verspreid. En onze eigen poes ligt uren op de loer naar muizen, die óók op het afval afkomen.

Tegendraads

Ik ben de boel een beetje beu. Heel tegendraads gooi ik ál het afval in de restcontainer buiten. Die wordt vandaag geleegd, dus hoef ik een keertje niet twee weken tot een maand in mijn eigen afval te zitten.

Zo wordt de afvalberg dáár misschien een beetje groter, maar de afvalberg in onze tuin een heel stuk kleiner.

Christa van der Burg (40), Dordrecht

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant