Lezerscolumn: Alleen nog met pin betalen 'voor je eigen veiligheid'?

Lezerscolumn: Alleen nog met pin betalen 'voor je eigen veiligheid'?

Contant betalen kan op steeds minder plaatsen. Digitaal betalen, bijvoorbeeld door te pinnen, lijkt de norm te worden. Radarlezer Herman ziet het met lede ogen aan.

Lezerscolumn ingezonden door: Herman Heesakkers

Daar loop je dan, gezellig door de stad, een wandelingetje voor doorstroming van de bloedvaten.  En ja dan komt het ook weleens voor dat je een kopje koffie wilt drinken op een terrasje, of in dat leuke koffietentje daar op de hoek van het Groothandelsgebouw. In het laatste geval koffie met een koek besteld en dat werd netjes klaargemaakt, maar bij de overdracht werd wel even verteld: 'U kunt alleen digitaal betalen.' Huh...?

Lees ook: DNB: Contant betalen komende jaren nog gewoon mogelijk

De baas zijn goed recht

'Ja meneer, dat is voor uw veiligheid.'
'Ja jammer dan, ik heb alleen contant geld bij mij, want al die pasjes meesjouwen is onveilig voor mij.'
'Ja de baas heeft op het internet gelezen dat het zijn goed recht is om alleen digitaal betalen te accepteren.'

Helaas zie je dat steeds meer en meer verschijnen. Een bakkersketen in de binnenstad accepteert alleen digitaal. Bij de automaten bij diverse toiletinrichtingen krijg je als eerste aangeboden om digitaal te betalen. Het  kan nog net met muntjes maar de gleuf daarvoor zit op een onlogische plaats. Je wordt overal gevolgd en geregistreerd, en wat doen ze met al die gegevens?

Lees ook: Alleen betalen met pin? 'Prima' vindt 36 procent

Nederland slaat door

Je kan bijna nergens meer terecht met contant geld. Of ze maken het je flink lastig. Discussie aangaan van 'Het is mijn recht want geld is een wettig betaalmiddel' heeft geen zin.

Nederland slaat door, zoals gewoonlijk. In de supermarkt gaan alle alarmbellen af als je met een briefje van honderd euro aankomt.

Hoe zot kan je het maken?

Mijn laatste negatieve ervaring is in het ziekenhuis. Moe van het lange wachten en de diverse onderzoeken even een lekker kopje koffie met een koek. Daar heb ik zin in én ik heb het nodig, want ik ben diabeet. Ook daar wordt mij te verstaan gegeven dat er in het kader van mijn veiligheid alleen contact betaald kan worden. Hoe zot kan je het maken?

Het is dus een verkeerde beeldvorming die de maatschappij voorgeschoteld krijgt: het is niet zo dat wij uit ons zelf meer digitaal gaan betalen, neen het wordt ons gewoon door de strot geduwd...

Eurocentmuntjes

Het begon met de afschaffing van de muntjes van één eurocent. En net zag ik het bericht voorbijkomen dat ook het systeem om contant geld op te nemen verandert. Allerlei mooie woorden, maar in ieder geval minder apparaten en gebaseerd op gemiddelden van cashopnames en geografische ligging... Je zal maar in een dorp wonen!

In omringende landen, bijvoorbeeld bij onze oosterburen, kan ik nog steeds met het grootste eurobiljet betalen, en het muntje van een eurocent is er ook nog gewoon in roulatie.

B.V. Nederland schiet door in zijn digitale beleving, en ondanks de corrigerende woorden van de minister willen ze op het gemeentehuis nog steeds dat je digitaal betaalt, of dat je het digitale betalen even overlaat aan je broer, zus of vriend.

De oproep van De Nederlandsche Bank dat de roulatie van contant geld in de economie de economie ten goede komt ten spijt, maar nee, digitaal betalen is het toverwoord...

Herman Heesakkers (68), Rotterdam

Ook interessant