toggle menu

Lezerscolumn: Als huismerkproducten duurder worden hoor je er niemand over

Lezerscolumn: Als huismerkproducten duurder worden hoor je er niemand over

Het is een geliefd onderwerp in de media: prijsverhogingen. Regelmatig hoor je in het nieuws of lees je in de krant dat we weer te maken hebben met een inflatie van zoveel procent. Dat zijn altijd lage percentages van bijvoorbeeld 2%. Ik vraag me af hoe ze aan die percentages komen.

Lezerscolumn ingezonden door: Yvonne van der Molen

Als het financieel een beetje tegenzit, moet je evengoed eten. Je prijst je dan gelukkig met de 'lageprijsproducten' in de supermarkt. Vaak zijn dat de huismerkproducten en producten van andere, onbekende merken.

Soms is de kwaliteit hiervan ook iets minder, maar meestal valt het wel mee. Het grote verschil zit er meestal in dat aan deze producten geen gigantisch marketingbudget is besteed.

Op de kleintjes letten voorkomt verrassingen

Uit het feit dat de schappen van deze zogenaamde lageprijsproducten heel vaak leeg zijn blijkt, dat ik niet de enige ben die hier de voorkeur aan geeft. Als je op de kleintjes moet letten, weet je al snel tot op de cent nauwkeurig wat je kwijt bent aan de boodschappen op je lijstje. Dat is prettig en het voorkomt verrassingen aan de kassa.

Koffieprijs 3 cent omhoog? Dat lezen we in de krant

Er zit helaas wel een addertje onder het gras. Dat blijkt als je wekelijks dezelfde boodschappen op je lijstje hebt staan. De jus d'orange bijvoorbeeld, die je voor slechts 0,89 per 1,5 liter kocht, gaat in een tijdsbestek van enkele maanden stiekem omhoog naar 1,05 per 1,5 liter. Dat is een prijsverhoging van 18%. Daar hoor je niets over. Gaat de landelijke prijs van koffie met 3 cent omhoog, dan lezen we dat op zijn minst in de krant.

Niet chique

Ik vraag me regelmatig af, als ik dan weer zie dat de 'merkloze' macaroni 20% in prijs is gestegen, waarom we daar niets van horen. Het lijkt wel alsof de leveranciers en de winkeliers ervan uitgaan dat dat niet chique is. Als consument voel je je dan toch een beetje in de kou gezet. Alsof jij maar blij moet zijn, dat er überhaupt goedkopere alternatieven voor de dure A-merken zijn.

Yvonne van der Molen (56), Burgerbrug

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Yvonne, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant