Lezerscolumn: Denk bij zegelspaaracties ook eens aan alleenstaanden

Lezerscolumn: Denk bij zegelspaaracties ook eens aan alleenstaanden

'Spaart u zegeltjes, mevrouw?' Altijd als ik dat zinnetje hoor bij de kassa van een supermarkt beginnen er haartjes achter in mijn nek te prikkelen. Kent u dat gevoel ook? Dan moet u zeker deze column verder lezen...

Lezerscolumn ingezonden door: Puck M. de Laat

In de tijd dat mijn gezin nog compleet was (man, vrouw en twee kinderen) spaarde ik me kleurenblind aan alle mogelijke zegeltjes. Of het nou van de boter, de koffie of het afwasmiddel was, hele pakken zegelboekjes hield ik allemaal zorgvuldig bij - en dan heb ik het nog niet eens over de spaarzegels, die je kocht nadat je boodschappen had gedaan.

Habbekrats

Boekje vol? Dan kreeg je een habbekrats terug, die vervolgens weer in je boodschappen geïnvesteerd werden. Ieder jong gezin, dat het niet al te breed heeft, zal zich hierin herkennen.

Time flies, huwelijken lopen op de klippen, kinderen worden groot en dan sta je opeens in een keuken in een ander huis, te koken voor vier, terwijl je gewoon in je eentje woont.

Gewoon alleen, net als zovelen.

Een raar gevoel van vrijgevigheid

Als ik nu boodschappen doe, ben ik snel klaar, heb ik niet veel nodig en reken ik af bij de caissière die niets meer hoeft uit te rekenen, alleen alle boodschappen langs de scanner hoeft te halen en mij het bedrag hoeft te noemen dat ik verschuldigd ben.

Steevast vraagt zo'n lieverd: 'Spaart u zegeltjes, mevrouw?' En dan begint het prikken in mijn nek...

Voorheen keek ik snel naar degene die na mij kwam en vraag of zij of hij de zegeltjes spaart voor god-mag-weten-wat en inderdaad, soms zegt iemand dankbaar 'ja, ik spaar ze', waarop ik een raar gevoel van vrijgevigheid ervaar en de zegeltjes overhandig.

Nog niet eens op de helft

Sinds een paar maanden doe ik dat niet meer maar zeg met een glimlach: 'Nee, ik spaar maar geen zegeltjes meer, want ik haal nooit de eindstreep in mijn eentje'.

De acties sluiten op een bepaalde datum en dan ben ik nog niet eens op de helft, waarna ik toch de geplakte zegeltjes maar weer weggeef aan iemand die ze goed kan gebruiken.

Een actie die een alleenstaande wél kan benutten

Strijdvaardig stort ik me tegenwoordig op de leiding van grote supermarktketens met de vraag of er ook eens aan alleenstaanden kan worden gedacht. Wellicht eens een speciale actie die een alleenstaande wél kan benutten om iets leuks voordelig te kopen, of zelfs 'gratis' kan krijgen. Hoeveel alleenstaanden hebben we eigenlijk in Nederland?

Puck M. de Laat (77), Ermelo

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant