toggle menu

Lezerscolumn: Een lesje leefstijlgeneeskunde

Lezerscolumn: Een lesje leefstijlgeneeskunde

Jong geleerd is oud gedaan! Leefstijlonderwijs: de enige oplossing - volgens Hetty - om een gezonde generatie te laten opgroeien. Waarom is het leren samenstellen, klaarmaken en leren genieten van een gezonde maaltijd geen vereiste voor onze jongeren als we ze de grote wereld insturen, vraagt Hetty zich af.

Lezerscolumn ingezonden door: Hetty van Doorn.

De beste hype sinds decennia is leefstijlgeneeskunde. De geitenwollensokkengezondheidsfreaks roepen niet langer in de woestijn: de wetenschap heeft nu zelf ontdekt dat je met een gezonde(re) leefstijl 80% van de ziektes kan voorkomen, verbeteren of zelfs genezen.

Pillen vervangen door beter eten

Niet geheel toevallig komt deze doorbraak net op het moment dat de huidige aanpak van de gezondheidszorg (voor alles een pil) onbetaalbaar gaat worden. Pillen vervangen door beter eten, minder stress, meer bewegen en beter slapen bespaart enorm veel kosten. Wel jammer voor de farmaceuten, maar die zijn zich al in het indekken door groot in te zetten op 'gezonde' voedingssupplementen, dus die redden het wel. Nu nog een manier vinden om die kilometers ongezonde pakken en zakken in de supermarkten te omzeilen. (Tip: maak een 'gezonde route' met bijvoorbeeld een groene streep waarbij de klant alleen langs echt verantwoorde producten komt.)

Het grootste struikelblok is echter het afzweren van slechte gewoontes. Iedere (ex-)roker weet hoe moeilijk het is gezonde adviezen op te volgen. Dat geldt ook voor gebruikers van 'lege calorieën' en ander junkfood. Afbouwen is een langdurig proces. Het helpt natuurlijk enorm als je merkt dat je je beter voelt of medicijnen kan laten staan, maar dat duurt voor sommigen te lang.

Wel lezen, schrijven en rekenen, maar geen lesje leefstijl?

Daarom is er maar één oplossing om een gezonde generatie te laten opgroeien: leefstijlonderwijs. Waarom vinden wij het noodzakelijk dat alle kinderen leren lezen, schrijven en rekenen om zich te kunnen handhaven in de maatschappij, maar besteden we (op een lesje tandenpoetsen na) geen aandacht aan hoe je ervoor zorgt dat je lijf een heel leven meegaat zonder onnodige schade?

Waarom is het leren samenstellen, klaarmaken en leren genieten van een gezonde maaltijd geen vereiste voor onze jongeren als we ze de grote wereld insturen? Uit statistieken blijkt dat hoger opgeleide mensen gezonder leven en dan ook gezonder oud worden, dit ondanks het feit dat studenten zo ongeveer het ongezondst leven van de hele bevolking. Er valt nog heel veel te halen. Het motto: jong geleerd is oud gedaan!

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Vind jij het makkelijk om te bepalen wat gezond eten en drinken is? Is de voorlichting daarover duidelijk of kom je veel tegenstrijdige adviezen tegen? Vul de enquête van Radar over dit onderwerp in: (on)gezonde voeding: moet de overheid ingrijpen?

Ook interessant