toggle menu

Lezerscolumn: Er was eens... brievenpost

Lezerscolumn: Er was eens... brievenpost

Stephanie heeft al jaren geen postzegel meer gezien, laat staan gebruikt, en dat brievenbussen tegenwoordig oranje zijn is ook nieuw voor haar. Toch denkt ze nog met weemoed terug aan de bijna-vervlogen tijd van postbodes en mooie zegels.

Lezerscolumn ingezonden door: Stephanie Bogerd

De prijs van de postzegel gaat weer met 5 cent omhoog. Dat zal betekenen dat je voor een postzegel vanaf 1 januari 2018 83 eurocent moet betalen.

Een simpele rekensom leverde mij de huidige postzegelprijs op. Deze prijsstijging zorgde er dus niet voor dat het stoom me uit de oren kwam van verontwaardiging.

Om mezelf een goed beeld te verschaffen van hoe de postzegel er vandaag de dag eigenlijk uitziet, ging ik even het world wide web op. Daar zag ik een postzegel voorbijkomen met onze koning erop. Het was de eerste keer dat ik dat zag. Misschien uit desinteresse, misschien uit onoplettendheid. Een meer waarschijnlijke verklaring is dat ik er nooit een heb aangeschaft.

Lekker ouderwets

Het doet me denken aan mijn zoon, generatie Z, die graag een kaart naar zijn liefje wilde sturen. 'Lekker ouderwets', noemde hij het. Hij was ervan overtuigd dat ik, met mijn leeftijd, hem vast wel kon vertellen hoe een en ander in zijn werk ging.

Uiteindelijk stuurde ik hem met zijn kaart op zoek naar een rode brievenbus. Mijn man keek hem na toen hij wegliep en zei droog: 'Je weet toch wel dat de brievenbussen al jaren oranje zijn hè?'

Reikhalzend uitkijken

Het versturen van brievenpost verliest steeds meer aan populariteit; zó veel zelfs dat het bezorgen van post als beroep verloren dreigt te gaan. Postbode: een beroep waarvan je achterkleinkinderen straks de betekenis op Wikipedia moeten opzoeken.

Ze zullen aan je lippen hangen als jij ze vertelt hoe je reikhalzend kon uitkijken naar de komst van de postbode. Over hoe deze man op vaste tijden door je straat liep. Dat hij je dag helemaal goed kon maken, of volledig kon verpesten. Alles hing af van wat hij je te bezorgen had.

Internet kon in eerste instantie niet op tegen deze toen nog relatief goedkope manier van informatie overbrengen. De telefoonverbinding waar het internet toen op liep, was vrij kostbaar. De postzegels waren in de jaren negentig ware kunstwerkjes en kostten niet meer dan 65 cent. In het guldentijdperk! Maar met de komst van de kabel en 4G is de prijs van een postzegel nu in verhouding een vermogen.

Achter de feiten aan

In onze digitale wereld hebben de postbezorgers het moeilijk. Concurrenten concurreren erop los. Met veel minder mooie zegels, wat weer jammer is voor de verzamelaars. De Kinderpostzegelactie loopt straks ook achter de feiten aan en kan van de immateriële erfgoedlijst afgehaald worden. En dat terwijl die er nog maar net op stond.

Stephanie Bogerd (41), Rotterdam

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Stephanie, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending.