toggle menu

Lezerscolumn: Gasloos is de toekomst! Maar kan die pomp niet op een andere plek?

Lezerscolumn: Gasloos is de toekomst! Maar kan die pomp niet op een andere plek?

Dolgelukkig waren we: eindelijk waren er dan concrete plannen voor de langverwachte nieuwbouwwijk. Na al die jaren was er dan toch een akkoord om honderd woningen te bouwen in de mooie polder. Wonen aan de rand van het dorp met vrij uitzicht om ons heen - de windmolens hier even buiten beschouwing gelaten.

Ingezonden door: Mariska van der Made

Het was wel even slikken toen we de koopsommen hoorden van de rijtjes- en hoekwoningen, en niet te vergeten de tweekappers. Voor die laatste lag de verwachting beneden de drie ton, maar helaas komt de vier ton in werkelijkheid veel dichter in de buurt.

Nu zijn deze prijzen voor iemand die in de Randstad woont een droom, maar voor de mensen in de omgeving van het nieuwbouwplan was het toch wel schrikken.

Gasloos is niet goedkoop

De investeerders en de aannemers wuifden de hogere prijzen echter laconiek weg. We zitten nu eenmaal in een dure tijd, de huizenprijzen zijn gestegen, het bouwmateriaal is duurder en het personeel in de bouw is schaarser geworden. En niet te vergeten: de woningen zijn gasloos. En gasloos is niet goedkoop.

Bekijk ook de Radar Extra-documentaire Van gas los, over de energietransitie 

Waarom in de gangkast?

Met gepaste trots werd het aangekondigd: de nieuwe huizen worden voorzien van een warmtepomp en hiermee kun je de komende jaren vooruit. Gasloos is namelijk de toekomst.

Dit klonk me in eerste instantie als muziek in oren, maar na een aantal 'ervaringen' gehoord te hebben ben ik toch iets sceptischer geworden: 'Een warmtepomp maakt veel lawaai', 'Je kunt maar tien minuten douchen en dan is het water koud'. En nog meer toen ik in de showroom zag hoe groot zo'n warmtepomp nu eigenlijk is.

Lees en bekijk ook: Iedereen aan de warmtepomp? 1 op de 5 is ontevreden

Ik verbaasde me hiervoor namelijk over het feit dat ze de warmtepomp in de gangkast plaatsen en niet op de zolder zetten. Waarom in de gangkast, wat ten koste gaat van mijn bergruimte? Waarom niet op zolder? Daar is immers plaats genoeg?

De investeerder keek me fronsend aan toen ik hem vroeg waarom geen warmtepomp op zolder. 'Dat gaat hem niet worden hè...' Ik zag hem erachteraan denken: '...dom vrouwtje.'

Nee, op zolder gaat niet lukken, de hele installatie heeft namelijk het formaat van een grote diepvrieskast en als hij in de toekomst vervangen moet worden, dan zou het dak eraf moeten en zouden ze met een hijskraan de pomp naar buiten moeten takelen.

Goede moed

Toch blijf ik vol goede moed. Onze nieuwe woning wordt goed geïsoleerd, we krijgen triple glas en de techniek verbetert steeds weer.

En ach, die trapkast die ik nu niet krijg, daar komt ook weer wel een oplossing voor. Op zolder bijvoorbeeld...

Mariska van der Made (44), Den Bommel

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Mariska, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant