toggle menu

Lezerscolumn: Geen ondertiteling? Te slecht voor woorden!

Lezerscolumn: Geen ondertiteling? Te slecht voor woorden!

Verheugd installeerde ik me voor de tv, om dat leuke nieuwe programma te gaan bekijken. Er was al het een en ander over geschreven en het voorstukje zag er zelfs feestelijk uit, dus ik was zeer benieuwd of het de moeite waard was. Het was van een populaire bekende Nederlander en er zouden ook andere bekenden in voorbijkomen, dus dat beloofde alvast veel goeds.

Lezerscolumn ingezonden door: Désirée Lageweg

Na enkele minuten kwam ik tot de ontdekking dat de teletekst-ondertiteling voor doven en slechthorenden ontbrak. Tot mijn grote ergernis, want zo kon ik het programma niet volgen!

Plaatjes kijken

Mijn horende partner voelde zich bezwaard omdat hij wel kon kijken en ik er voor spek en bonen bijzat. Ik zei dat ik wel 'plaatjes kijk'.

Intussen legde hij af en toe iets uit, maar daarvoor moest de televisie wel telkens worden stopgezet met de afstandsbediening. Zo was een ontspannen avondje tv kijken niet echt mogelijk.

Ik baalde als een stekker. En mijn partner baalde met me mee want hij gunde mij ook een plezierig avondje.

Te slecht voor woorden

Het gebeurt wel vaker dat er iets helemaal niet is ondertiteld. En soms is de Nederlandse teletekst-ondertiteling voor doven en slechthorenden te slecht voor woorden.

Zo ook met YouTubefilmpjes, die bijna overal bij staan en die soms zelfs geheel de geschreven tekst vervangen, waardoor veel informatie verloren gaat. (Er is bij YouTubefilmpjes wel een hulpmiddel om ze zelf te voorzien van ondertiteling, maar dat gaat nog te gebrekkig.)

Raden waar het over gaat

Steeds meer wordt informatie overgebracht in gesproken taal terwijl je als slechthorende maar moet raden waar het allemaal over gaat. Er wordt van je verwacht dat je zoveel mogelijk zelf doet of oplost. Maar zonder bepaalde voorzieningen word je juist (weer) afhankelijk gemaakt.

Als dove of slechthorende mis je veel informatie op deze manier. En dat in een tijd waarin zoveel kan of zoveel mogelijk is!

Informatie voorzien van een goede geschreven tekst, die elk onderwerp goed omschrijft, is de oplossing voor alle doven en slechthorenden die afhankelijk zijn van ondertiteling.

Désirée Lageweg (50), Zwartsluis

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Désirée, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant