Lezerscolumn: Hoe ik als ijdeltuit mijn fietshelm leerde waarderen

Lezerscolumn: Hoe ik als ijdeltuit mijn fietshelm leerde waarderen

Dolgelukkig was ik met mijn nieuwe aankoop: een mooie wit-met-groene racefiets. Iets minder blij was ik met het bijbehorende accessoire: de fietshelm.

Lezerscolumn ingezonden door: Mariska van der Made

De eerste keer dat ik mijn helm opdeed, heb ik schaapachtig staan lachen voor de spiegel. Het ziet er namelijk niet uit, zo'n helm. Je wordt er zeker niet mooier van.

Nog beschamender is het om tijdens een mooie fietstocht neer te strijken op een vol terras in een pittoresk dorpje en deze helm af te zetten. Je kapsel is geruïneerd.

IJdeltuiten met helm

Voor een ijdeltuit als ik (of is het onzekerheid?) is dit best een dingetje. En ik weet zeker dat er meer dames en heren zijn die om deze ijdele reden een dergelijk hoofddeksel niet dragen.

Mijn nicht, ook een onzekere ijdeltuit, maakt heel wat kilometers op de racefiets. Ook zij zet iedere keer braaf haar helm op. Ook zij doet dit met tegenzin. Maar wat was zij er onlangs blij mee.

Al pratend en fietsend zag zij een paaltje over het hoofd. Voor ze het wist lag ze op de grond, haar gezicht van boven tot onder open, haar tand eruit en overal bloed. Op dat moment maakte zij zich geen seconde druk om haar kapsel, ze was blij met haar helm.

Lees ook de uitslag van Radars poll over de fietshelmplicht

Het had nog veel erger kunnen zijn

De schade had nog veel erger kunnen zijn als zij die bescherming niet had gedragen. Ze fietste op het moment van het ongeluk stapvoets en toch was zij zo slecht terecht gekomen.

Steeds vaker zie ik ze rijden, de e-bikes. Ze zijn niet alleen meer voor oudere mensen, ook jongeren kopen steeds vaker een elektrische fiets. Deze gaan zeker net zo snel als een racefiets.

Mijn moeder is al meerdere keren gevallen met haar e-bike. Vooral in het begin was het erg wennen.

Eén keer flink trappen en je schiet vooruit. Niet geheel ongevaarlijk dus.

Overdreven en onpraktisch

Betekent dit nu dat alle fietsers verplicht een helm moeten dragen? Wat mij betreft niet, want op een stadsfiets rijden met een helm op je hoofd is overdreven en onpraktisch. Dat gaat de meerderheid van de mensen zeker niet doen.

Echter, om veel naar letsel te voorkomen, lijkt het mij een veilig plan om racefietsers en mensen op e-bikes wél te verplichten een helm te dragen. Ook al is en blijft het nog altijd de verantwoordelijkheid van de fietser zelf.

Mariska van der Made (43), Achthuizen

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Meer over e-bikes: Radars dossier elektrische fiets

Ook interessant