toggle menu

Lezerscolumn: Hoe kunnen we beter profiteren van de gratis zonne-energie?

Lezerscolumn: Hoe kunnen we beter profiteren van de gratis zonne-energie?

Tijdens de vaak donkere wintermaanden zullen de meeste mensen zich niet realiseren dat de hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt duizenden malen groter is dan de energiebehoefte van alle aardbewoners samen. Om nog meer van deze gratis energie te profiteren, zijn nog grote stappen nodig.

Lezerscolumn ingezonden door: Robert Houben

Volgens berekeningen van Milieu Centraal waren eind 2015 ruim 400.000 huizen voorzien van zonnepanelen. Volgens de Consumentenbond komen er elk jaar circa 2 miljoen zonnepanelen bij. Bij bestaande woningen zijn echter de dakligging en de plaatsingsmogelijkheden niet altijd ideaal en er wordt bij nieuwbouw vaak geen rekening gehouden met mogelijke plaatsing van zonnepanelen.

Verder zou er veel meer gebruik gemaakt kunnen worden van de zonne-energie op een passieve manier. Tenslotte geeft het steeds wijzigende overheidsbeleid onzekerheid bij de consument.

Oost-west versus noord-zuid

Bij rijtjeswoningen wordt vaak gekozen om voor de ramen een oost-west-ligging aan te houden voor optimale lichtinval. Dit betekent echter dat de zon alleen in de vroege ochtend en late namiddag naar binnen schijnt en het huis op een passieve manier kan opwarmen.

Wanneer de huizen in noord-zuid-richting worden gebouwd, dan schijnt de zon naar binnen wanneer de zonnewarmte het sterkste is. Vooral in de lente en herfst kan het huis op deze manier opgewarmd worden zonder extra kosten of investeringen. Ook het plaatsen van een serre aan het huis kan hieraan bijdragen. Verder kan er bij een schuin dak dan optimaal gebruik gemaakt worden van de zonne-energie bij plaatsen van zonnepanelen.

Opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf verbruiken

De verwachting is dat de huidige salderingsregeling (de verbruikte stroom wegstrepen tegen de hoeveelheid opgewekte stroom) gaat vervallen. Het is te hopen dat het huidige kabinet kiest voor beleid voor de langere termijn, waarbij er zekerheid is dat de investering binnen een redelijke tijd wordt terugverdiend.

De consument kan al inspelen op de mogelijke wijziging van de salderingsregeling door de opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Dit betekent dat de wasmachine en vaatwasser rond de middag gebruikt zouden moeten worden en bij voorkeur als de zon schijnt.

Voor de toekomst kan ook de elektrische auto gebruikt worden als stroombuffer. Dit heeft ook als voordeel dat het elektriciteitsnet minder belast wordt bij een zonnige dag.

Als alle betrokken partijen meewerken en al nadenken over de toekomst, dan wacht ons een zonnige toekomst.

Robert Houben (52), Lelystad

Beeld: ANP Foto

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant