Lezerscolumn: Keuzestress in consumentenland, wat doe je ertegen?

Lezerscolumn: Keuzestress in consumentenland, wat doe je ertegen?

Een veel voorkomend probleem waar wij als consument dagelijks mee geconfronteerd worden in bijvoorbeeld de supermarkt of bij de drogist is keuzestress. Ikzelf word er knettergek van! Waar je ook komt, er worden ons tal van mogelijkheden geboden. Ik raak hierdoor volledig de weg kwijt in consument-keuzeland. Hoe kom ik hier uit? Help!

Lezerscolumn ingezonden door: Daphne Keislair

Neem de aanschaf van een fles shampoo. Je komt bij de drogist waar je, behalve uit ontzettend veel merken, ook nog eens kunt kiezen uit varianten voor krulhaar, stijl haar, vet haar, droog haar, krullend en vet haar, droog en stijl haar, voor gekleurd haar, voor fijn haar en ga zo maar door. Het zorgt bij mij voor stress, frustratie en moedeloosheid.

Blind producten pakken

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik los kom van al deze keuzes? Moet ik voortaan blind mijn producten pakken? Met als risico dat ik waarschijnlijk het verkeerde product selecteer en misschien ook te veel betaal. Ik heb mijzelf dan ontdaan van de keuzestress, maar het lijkt me toch wel handig om een idee te hebben van wat ik koop.

Al deze mogelijkheden kosten me vooral veel tijd. Ik kan een uur naar een schap staren en mezelf erin verliezen. Soms met als gevolg dat ik wegga zonder iets te kopen. Het kost me veel tijd in de winkel, het zorgt voor stress en het leidt tot twijfel over mijn gemaakte keuze.

Vier tips tegen keuzestress

Wat moeten we dan doen? Aangezien ik hierdoor stress ondervind, heb ik gekeken naar mogelijke oplossingen. Hier komen ze.

  1. Schrijf voordat je de deur uitgaat, in detail op, wat je wilt kopen. Het merk, type en het formaat.
  2. Check op de website van Radar of er al informatie over het product is. Gebruik je bijvoorbeeld producten voor haarversteving, dan raden ze aan om dit in combinatie met een vochtverzorgende shampoo te gebruiken. Lees bijvoorbeeld deze haarverstevigerstest. Dit helpt je in je keuze toch weer een stap verder.
  3. Geef jezelf een tijdslimiet wanneer je voor het schap staat. Na bijvoorbeeld 30 seconden hak je de knoop door.
  4. Accepteer je gemaakte keuze en vind daar je rust in. Heb je toch het verkeerde product gekocht, schrijf direct op wat dan wel het juiste product is.

Nu hoop ik dat deze tips mijn medeconsumenten helpen om een weg te vinden in deze onnodig stressvolle keuzemaatschappij!

Daphne Keislair (34), Heemstede

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant