Lezerscolumn: Met de kat aan de lijn naar de dierenpsycholoog?

Lezerscolumn: Met de kat aan de lijn naar de dierenpsycholoog?

Het is denk ik een jaar of 30 geleden dat ik buiten aan het spelen was en tot mijn verbazing een mevrouw uit de straat buiten zag lopen met in haar hand een lijn. Nu was ik niet verbaasd over deze lijn, maar over het beest dat eraan vastzat: een grote harige poes.

Lezerscolumn ingezonden door: Mariska van der Made

Nog nooit had ik iemand zijn poes uit zien laten en om eerlijk te zijn vond ik het op zijn zachtst gezegd erg vreemd.

Enge beesten

Laat ik vooropstellen dat ik niet van poezen hou. Ik vind het zelfs enge beesten met hun glimmende oogjes en scherpe nagels. Ook van honden ben ik geen liefhebber, maar als ik moet kiezen, dan komt de poes bij mij op de laatste plaats.

In het dorp waar ik woon hebben heel veel mensen een huisdier. Een hond, poes of beide. Het komt dan ook regelmatig voor dat er een grote drol poep in mijn voortuin ligt. Ik ga er maar vanuit dat mijn buurtbewoners zo normaal zijn dat ze niet hun hond in mijn tuin laten kakken en de loslopende poezen de boosdoeners zijn.

Oplossing: kattenverjager of boete?

Een buurman van mij heeft hier een oplossing voor: hij heeft een kattenverjager in zijn tuin staan. Ik hoor het apparaatje niet, maar mijn partner vindt het een afgrijselijk geluid.

De poezen schijnen dit geluid ook te horen, mijden de tuin van de buurman en komen vervolgens in mijn tuin hun behoefte doen.

Meneer Smolders heeft ook een oplossing: een boete van 400 euro voor baasjes van loslopende en poepende katten. De staatskas zal hiermee behoorlijk gespekt worden, is mijn mening.

Opeens aan een touwtje meegesleurd

Verder kan ik me werkelijk niet voorstellen dat mensen na al die jaren hun poes opeens gaan aanlijnen en dat ze met een uitwerpselenzakje achter hun kat aanlopen of dat ze het arme dier niet meer naar buiten laten. Na jarenlang loslopen gaat een poes echt niet begrijpen dat hij opeens aan een touwtje wordt meegesleurd.

Wat is de volgende stap van dit hele verhaal? Met de poes naar de dierenpsycholoog, omdat hij zo loom en stil is en hij zo verdrietig lijkt. Tja, wat zou jij worden als je na jaren vrijheid opeens wordt opgesloten?

Gun die beesten hun speelruimte en heb je last van ze, klop dan bij de eigenaar aan en vraag of hij zijn poes wat beter wil opvoeden. Want ja, er zitten natuurlijk wel krengen tussen.

Mariska van der Made (43), Achthuizen

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Meer over:

Ook interessant