Lezerscolumn: Mijn moeder had gelijk over alles - óók over de woningmarkt

Lezerscolumn: Mijn moeder had gelijk over alles - óók over de woningmarkt

Stel je voor: je viert je achttiende verjaardag en als cadeau ontvang je van je ouders een inschrijving bij Woningnet. Je weet zeker dat dit cadeau geïnitieerd is door je moeder. Ze heeft namelijk al vaker geroepen dat de woningmarkt in Amsterdam elk jaar ongezonder wordt. 'Je kunt er maar beter vroeg bij zijn schat, je weet maar nooit'...

Lezerscolumn ingezonden door: Semhar Abera

Veertien jaar later. Ik sta in de HEMA in de rij te wachten totdat ik aan de beurt ben. Ik tuur naar het rek naast het gangpad en bekijk de vrolijke ansichtkaarten. Eén springt eruit. In dikke letters staat erop:

OMG my mom was right about everything

Dat klopt in mijn geval als een bus. Ook wat betreft de woningmarkt had mijn moeder een voorzienige blik.

Om te janken

Veertien jaar na het verjaardagscadeau is het zelfs nog erger dan ze had voorspeld. Inmiddels is de woningmarkt in Amsterdam letterlijk om te janken, en een Woningnet-inschrijving biedt lang niet altijd uitkomst.

Starters die na hun studie een woning willen huren, hebben nog steeds een zeer kleine slagingskans bij Woningnet, zelfs als ze al ruim tien jaar staan ingeschreven.

Bovendien: op het moment dat ze wel aan de beurt zijn om een woning te huren, zitten ze met het inkomen vaak net boven de sociale-huurgrens.

Daarmee vervalt het recht om te reageren op sociale huurwoningen en zijn er nog twee opties: huren in de vrije sector, of een huis kopen.

Strenge eisen

Woningen in de vrije sector beginnen bij € 710,68. In de praktijk vind je geen woningen voor die prijs. Het grootste deel van het aanbod van de vrijesectorwoningen in Amsterdam valt tussen de €900,- en €1150,-.

De strenge eisen van wooncorporaties met betrekking tot het huren van vrijesectorwoningen zorgen ervoor dat veel starters ook híervoor niet in aanmerking komen. De inkomenseis bijvoorbeeld: verdien je voor sociale huur net te veel, dan verdien je voor de vrije sector vaak te weinig.

Overbiedingen tot 25 procent

De kans dat je als starter een woning in Amsterdam kunt kopen is nihil. Investeerders kopen huizen op en overbiedingen van 10 tot 25 procent zijn standaard. Elke keer als je denkt dat de huizenprijzen in de stad niet verder kunnen stijgen, kom je toch weer bedrogen uit.

Een drama dus.

'Mevrouw, mevrouw?' klinkt de caissière in de verte. 'U bent aan de beurt.'

'Oh, excuus.' Snel gris ik het kaartje uit het rek.

Tijdens het afrekenen zie ik dat de caissière het kaartje bekijkt. 'Weet je dat dit kaartje negen van de tien keer is uitverkocht?' vraagt ze lachend.

Ik knik. Vrij logisch, denk ik in mezelf. Iedereen had het idee om mams dit kaartje te sturen vanuit Stompetoren of Luttelgeest.

Semhar Abera (32), Duivendrecht

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie. De persoon op de foto is niet dezelfde als de auteur.)

Ook interessant