Lezerscolumn: Spaar je helemaal smurf bij PLUS

Lezerscolumn: Spaar je helemaal smurf bij PLUS

Supermarktketen PLUS heeft een spaaractie: smurfen! Bij elke € 15,- aan boodschappen krijg je een foliezakje ('flowpack') van 5x7 centimeter waarin zich een minuscuul smurfje bevindt met een zuignapje in plaats van beentjes. Leuk voor (klein)kinderen? Deze opa heeft zo zijn twijfels.

Lezerscolumn ingezonden door: Rob Mulder

Voor € 1,99 kun je bovendien een verzamelalbum kopen, een open te klappen doosje met plaats voor alle 24 verschillende smurfen.

Die smurfjes zijn zó klein dat ze voor kinderen onder de pakweg 1,5 levensgevaarlijk zijn, omdat die alles in hun mond stoppen. Voor de iets oudere peuter en kleuter vraag ik me af wat je er nog meer mee kunt, behalve in dat album zetten.

Pietepeuterige poppetjes

Bij het observeren van de klanten aan de kassa valt me direct op dat de wat oudere kinderen geen belangstelling hebben voor die pietepeuterige poppetjes.

Nee, wie de meeste belangstelling hebben zijn... opa's en oma's! Die denken dat ze er hun kleinkinderen een reuzeplezier mee zullen doen. Dus graaien ze de zakjes uit de handen van de kassajuffrouw.

Ik, domme opa

Bij de eerste serie die mij ten deel valt heb ik, domme opa, het nog niet helemaal door. Thuis scheur ik de zakjes open, frommel ze de prullenbak in en verbaas me over de inhoud. Ik heb een kleinzoon van 1,5 en eentje van 2,5 en mijn eerste conclusie is al: 'Dit wordt 'm niet!'

Dan krijg ik bij mijn volgende bezoek aan de Plus in mijn dorp door dat er een alternatief is voor de allerkleinsten: 25 centimeter hoge smurfenknuffels. Ze zien er echt knuffelig uit!

'Spaar de zegeltjes en met € 4,99 er bij heeft u zo'n knuffel! Maar wees er snel bij, want: OP=OP!'

Zegeltjes? Welke zegeltjes? Op hoge poten naar de kassa. 'Waarom heb ik geen zegeltjes gekregen bij die smurfen?'

'Omdat die op de zakjes zitten meneer!' Die zakjes die ik dus vanmiddag in de prullenbak heb geknikkerd...

Smurfenformaat

Daar zit dus een zegeltje op van welgeteld 13x13 millimeter met een tekstuitleg in achtpuntslettertjes.

Oma's en opa's zijn niet meer zo scherp van zicht. Een achtpuntslettertje is onleesbaar gekriebel! Een zegeltje van 13x13 millimeter is een blauw vlekje op een groen zakje!

Thuis liggen de verfrommelde zakjes gelukkig nog bovenop in de prullenbak. Ik vis ze eruit en moet dan met een nagelschaartje aan de gang om ze uit te knippen en vast te plakken op het ook weer op smurenformaat geleverde spaarkaartje.

'OP=OP!', dreunt het in mijn hoofd. Dat wordt aanpoten, opa! Voor elke kleinzoon een knuffel betekent 10 zakjes sparen. Welgeteld 20 dus, om geen oorlog bij mij zoon in huis te veroorzaken. 20 zakjes kosten je € 300,- euro aan boodschappen, en dan ben je er nog niet want er komt nog € 9,98 bij!

Waardeloos en niet doordacht

Hoe snel geeft een opa € 310,00 aan boodschappen uit? Mag ik daar minimaal 3 weken voor rekenen? En OP=OP: ik zie de stapel knuffels met de dag slinken. Kortom: naar mijn mening een waardeloze, niet doordachte spaaractie.

De bedenkers konden al niet veel verder komen dan alwéér iets met smurfen. Enig inzicht in wat peuters en kleuters met de mini-poppetjes zouden moeten aanvangen ontbrak blijkbaar. En opa's en oma's? Die moeten niet zeuren. We kunnen nou eenmaal niet met iedereen rekening houden!

Rob Mulder (70), Heeten

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Beeld: ANP Foto

Meer over:

Ook interessant