Lezerscolumn: THT, TGT en de leesbaarheid van de houdbaarheid

Lezerscolumn: THT, TGT en de leesbaarheid van de houdbaarheid

De houdbaarheidsdatum op levensmiddelen zal bij de gemiddelde consument regelmatig voor verwarring zorgen - als deze überhaupt al te lezen is op de verpakking.

Lezerscolumn ingezonden door: Robert Houben

Bij levensmiddelen wordt gebruik gemaakt van een THT-datum (tenminste houdbaar tot) en een TGT-datum (te gebruiken tot). Hoewel er een duidelijk verschil is tussen deze aanduidingen (getuige bijvoorbeeld dit artikel van het Voedingscentrum), kunnen ze voor de gemiddelde consument verwarrend zijn. De benamingen lijken in eerste instantie veel op elkaar.

Lees ook: Houdbaarheidsdatum mag blijven, voorlichting over houdbaarheid mag beter

Verspilling

Bij de meeste levensmiddelen wordt een THT-datum gebruikt. Aan de ene kant zijn er levensmiddelen die vrijwel niet bederven (indien droog en koel bewaard) en die in de loop der tijd mogelijk alleen in smaak achteruit gaan, zoals meel of rijst. De THT-datum is voor deze producten minder relevant en kan tot verspilling leiden als de consument nog eetbare producten toch weggooit.

Verspilling zou tegengegaan kunnen worden door deze 'einddatum' minder definitief te maken - bijvoorbeeld met een tekst als: 'Dit product is na aankoop minimaal ... jaren houdbaar'.

Aan de andere kant wordt de THT-datum ook gebruikt voor bederfelijke producten die gekoeld bewaard moeten worden, zoals vleeswaren en zuivel. Bij dergelijke levensmiddelen is de houdbaarheidstermijn veel belangrijker, alhoewel je in veel gevallen niet ziek zult worden als deze datum overschreden is.

Datum definitief

De TGT-datum wordt gebruikt bij producten die slechts kort bewaard kunnen worden, zoals vers vlees. Deze datum is wel definitief en producten moeten weggegooid worden als deze datum is overschreden. Deze einddatum zou naar mijn mening duidelijker worden met een vermelding als: 'Niet gebruiken na ...'.

Slecht leesbaar

Bij levensmiddelen is de einddatum vaak moeilijk terug te vinden op de verpakking. Bij frisdranken wordt deze datum vaak op de plastic verpakking 'geprint'. Die is daardoor slecht leesbaar. Ook valt de datum vaak weg tegen de achtergrond (afbeeldingen, tekst) van de verpakking. Tenslotte maken de producenten er een sport van om de datum steeds op een andere plek van de verpakking te vermelden.

Lees ook: Houdbaarheid controleren kunnen we zelf

Minimale afspraken

Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om minimale afspraken te maken over de wijze van afbeelden (zoals minimale tekstgrootte en in een afwijkend kader).

De houdbaarheid van mijn humeur zou er in elk geval door verbeterd worden.

Robert Houben (52), Lelystad

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant