toggle menu

Lezerscolumn: Uitzoeken of zorg vergoed wordt is een training in zelfbeheersing

Lezerscolumn: Uitzoeken of zorg vergoed wordt is een training in zelfbeheersing

Tijdens een bezoek aan mijn huisarts komt ter sprake dat een onderzoekje met zo'n kastje om mijn hartslag 24 uur te registeren de enige manier is om uit te zoeken of mijn hartkloppingen onschuldig zijn. Zelf weet ze niet of dat vergoed wordt, dus daar moet ik mijn zorgverzekeraar over bellen. Geen probleem! Of toch?

Lezerscolumn ingezonden door: Hannie Busch

We beginnen bij DSW.

'Of dat vergoed wordt? Tja, dat weten wij net zo min als u', verzekert een medewerker mij. 'Hoe kan dat nou...', sputter ik. 'Als zorgverzekeraar moet u dat toch weten.' 'Nee hoor', zegt ze opgewekt, 'voor ons ook een raadsel. Tenminste, totdat wij de declaratie krijgen van het ziekenhuis. Dan weten we pas of het vergoed wordt.'

Eigenlijk lijkt dat me sterk, maar goed. Er is  nog niets verloren. Ik bel gewoon even het ziekenhuis.

'Volgens mij wordt het wel vergoed'

'Dat hoort uw huisarts te weten. Die moet u maar even bellen', is daar de respons. Op mijn reactie dat deze me juist doorverwees naar de zorgverzekeraar en díe vervolgens weer aangaf dat ik bij het ziekenhuis moest zijn, mompelt de medewerker: 'Tja. Nou... raar zeg! Dan stuur ik uw vraag wel door naar de afdeling cardiologie. U krijgt bericht'.

Ik wacht af.

Een week. Nog een week. Mijn veelvuldig overslaande hart klopt ongeduldig, dus ik stuur nog maar eens een berichtje.

'We sturen uw vraag nog een keer door!', krijg ik terug.

En dan, tweeënhalve week later, volgt eindelijk het antwoord. Vol verwachting lees ik het bericht. 'Volgens mij wordt het wel vergoed', schrijft de cardioloog (ze weet het niet zeker). 'Maar dat uw zorgverzekeraar dat niet weet, daar snap ik niets van'!'

Nederland! Onzeker land! Blijkbaar is dit niet duidelijk te krijgen en ik wil het toch echt weten. Het kan toch niet zo zijn dat ik pas weer óf en wát ik moet betalen op het moment dat ik de rekening krijg?

Er is vast over nagedacht

Natuurlijk heeft dit hele gedoe voordelen. Je kweekt mondige patiënten. Mensen krijgen een geweldige mail- en / of telefoonvaardigheid. Je traint ze in zelfbeheersing (grrrr!) en in het uitoefenen van geduld.

Maar vooral: misschien zijn de klachten wel verdwenen tegen de tijd dat het antwoord komt en dat geeft weer een besparing. Er is vast over nagedacht. Vast! (Ik moet me toch ergens aan vasthouden?)

Hannie Busch (58), Vlaardingen

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant