Lezerscolumn: Vegetariër zijn heeft (bijna) alleen maar voordelen

Lezerscolumn: Vegetariër zijn heeft (bijna) alleen maar voordelen

Halverwege de jaren tachtig bezochten mijn broer en zijn vrouw een varkensslachterij en zijn á la minute gestopt met het eten van vlees. Ik had daar grote bewondering voor. Helaas lukte mij dat op dat moment nog niet. Ik ben wel erg gaan minderen, tot zo'n twee á drie keer per week. Het heeft me nog een aantal jaren gekost voordat ik er helemaal mee kon stoppen. Maar nu ben ik al geruime tijd vegetariër en het bevalt me uitstekend. Ik zie eigenlijk (bijna) alleen maar voordelen.

Ingezonden door: Mirjam Peters

Ondertussen weten veel mensen dat als we op deze manier verder gaan, we erg veel CO2 uitstoten. Zouden wij dus stoppen met het eten van vlees, dan scheelt dat gelijk ongelofelijk veel CO2.

Voor mijzelf was dat een pluspunt, maar het gaat mij vooral om al het dierenleed. Als je ziet hoe sommige dieren behandeld worden, in te kleine stallen, in gevaarlijke stallen... Ze krijgen te weinig beweging en sommige dieren komen hun hele leven niet buiten. En hoeveel zijn er de afgelopen jaren niet gestorven door brand in stallen?

Op het moment dat ik stopte met vlees eten hoefde ik me daar niet meer schuldig over te voelen. 

Het beste voor je huisdier, maar niet voor het dier dat je eet?

Er zijn in Nederland zoveel mensen met huisdieren. Ik kan ergens niet goed begrijpen dat jezelf voor je huisdier het allerbeste wilt, maar dat je tegelijkertijd wel andere dieren kan eten.

Het is vaak je kop in het zand steken. Zolang je de lijdensweg van bijvoorbeeld een lammetje of kalfje niet ziet, doet het je weinig, heb ik het idee. Er circuleren filmpjes op internet waarin mensen op de markt een broodje ham bestellen, en dat er vervolgens gedaan wordt alsof een biggetje daarvoor geslacht gaat worden. De reactie van alle mensen is hetzelfde: 'O, wat zielig'. Maar mensen willen liever niet weten dat er aan het eten van al dat vlees veel lijden aan vooraf is gegaan.

Verder is vlees eten niet altijd zo gezond. Er worden erg veel medicijnen gegeven. Is er bijvoorbeeld een kip ziek? Hup, antibiotica door het eten van alle kippen, dat is makkelijker dan alleen de zieke kippen te behandelen.

Dieren hebben ook veel stress, vooral op de weg naar de slachterij en in de slachterij zelf. Dat is ook niet goed. Plus: blijven we zo veel vlees eten, dan zal er toch veel land gebruikt gaan worden om voer voor de dieren te produceren. In Zuid-Amerikaanse landen worden daar veel bossen voor omgekapt, wat weer slecht voor het klimaat is.

Alternatieven voor vlees: volop keus

Ik begrijp best dat vlees lekker is. Ik heb er zelf ook lang over gedaan, maar in die tijd was er bijna geen alternatief voor vlees. Ga je nu naar de supermarkt, dan heb je volop keus. De smaak gaat ook echt vooruit. De vleesvervangers van sommige merken zijn bijna niet van echt vlees te onderscheiden.

Het enige nadeel (en een tip als oplossing)

En dan kom ik nu bij het nadeel van geen vlees eten: waarom is het zo duur? Dat is nu toch niet meer nodig? Maar ik heb een tip. Van Wakker Dier kun je iedere week alle vegetarische en biologische aanbiedingen van de supermarkten in je mailbox krijgen. Op deze manier is het prima te betalen.

Ik heb nog steeds de hoop dat we over een aantal jaren een hoop meer vegetariërs hebben.

Mirjam Peters (66), Halsteren

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant