toggle menu

Lezerscolumn: Vergeet dure advocaten, gebruik social media

Lezerscolumn: Vergeet dure advocaten, gebruik social media

Je bent ontevreden over een product of dienst, maar je zit ook niet te wachten op het uurtarief van een advocaat. Als jurist én consument ken ik dit dilemma als geen ander. Goed nieuws! Je hebt mij niet meer nodig. Lucht je hart op het internet en alles komt vanzelf weer goed!

Ingezonden door: Cheverny Fraser

Steeds meer consumenten doen aan online klagen. Je ontevredenheid uiten op het internet, in het bijzonder via Twitter, blijkt zelfs effectief te zijn. Bedrijven willen natuurlijk geen slechte reputatie. Een klacht kan een bedrijf reputatieschade opleveren. Toch staat het ons als consumenten vrij om te klagen. Van deze vrijheid maakte ook ik gebruik.

Mijn balkon: het nieuwe afhaalpunt?

Een paar maanden geleden was ik het zoveelste slachtoffer van slechte postbezorging. Mijn pakketje met kleding werd over het balkon gegooid. Het had een week lang geregend, dus trof ik mijn pakketje helemaal doorweekt aan. Een eenvoudig berichtje op Facebook heeft ervoor gezorgd dat ik snel en goed geholpen ben. 'New clothes, new me.'

Kracht van social media

Als jurist adviseer ik mijn (potentiële) klanten dit ook te doen. Sterker nog, drie op de vijf klanten verwijs ik door naar social media. Dan zeg ik: 'Wat goed dat u Facebook heeft, probeert u het eerst daar, mocht dat niet lukken kom dan terug.' Ik kan je vertellen dat niemand ooit teruggekomen is.

Nu is je grote vraag waarom ik dit vertel? De meeste advocaten houden dit liever geheim. Zij rekenen veel geld voor zaken die makkelijk via social media op te lossen zijn. Of dit in eigen belang is laat ik in het midden. Maar hoe geheim is deze tactiek, vraag ik mezelf af. Het internet is voor iedereen toegankelijk, daar moet je niet geheimzinnig over doen.

Vier tips bij online klagen

Na mijn klacht op Facebook werd ik dezelfde middag geholpen. Hoe zorg je ervoor dat jouw klacht ook sneller onder de aandacht komt? Mijn eigen ervaring heb ik in handige tips omgezet. Hier komen ze.

  1. Upload een foto. Een foto zegt meer dan duizend woorden!
  2. Vraag vrienden om je klacht te delen of liken.
  3. Een beetje humor kan geen kwaad. Bijvoorbeeld: 'Bedankt Bol.com (of willekeurig welke andere aflevering), wat een geweldige service vandaag.'
  4. Blijf respectvol. Schelden of dreigen heeft geen zin.

Ik hoop dat deze tips je helpen om je klacht zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Lang leve social media!

Cheverny Fraser (22), Amsterdam

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Cheverny, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant