Lezerscolumn: Voorkom dat je in de problemen raakt door je aflossingsvrije hypotheek

Lezerscolumn: Voorkom dat je in de problemen raakt door je aflossingsvrije hypotheek

En toen was daar opeens de aflossingsvrije hypotheek. Bedacht door, ja door wie? Met deze hypotheek verdienen de banken volgens mij het meest.

Ingezonden door: Mirjam Peters

Zoals de naam al zegt hoeft op deze hypotheken niet afgelost te worden, dus kan de bank gedurende de hele looptijd cashen. Ik heb zelf ook zo'n hypotheek genomen, maar dat was vooral omdat ik een bepaalde vrijheid verkoos. Ik kon aflossen wanneer ik wilde, als het maar niet meer was dan 10% van het geleende bedrag.

Ik begon met een bepaald bedrag per maand. Dat was dus alleen rente. Hoe loste ik dan af? Heel simpel. Eén keer per jaar, met mijn belastingafrekening. Ik ontving die eerste jaren een aardig bedrag aan terugontvangen rente. Dat bedrag loste ik in een keer af op de hypotheek. Daar voelde ik dus niets van, omdat dat gewoon een extraatje was.

Meestal komt de belastingteruggave rond juni. De maand ervoor hebben de meeste mensen hun vakantiegeld gehad, dus dan hadden ze al een extraatje om daar iets anders mee te gaan doen.

Alle Radar-artikelen en -uitzenditems over hypotheken vind je hier:

Radar-onderwerp: Koophuis en hypotheek

Lagere maandlasten, meer rust

Ieder jaar wordt de teruggave minder, dus je lost minder af, maar je kunt ook het extra geld wat je anders aan rente kwijt was (en nu minder geworden is) apart wegzetten en ook dit bedrag extra aflossen. Met als gevolg dat je na een tiental jaren al behoorlijk veel hebt afgelost en op lagere maandlasten zit. Wat weer rust geeft.

Ik heb er wel eens met anderen over gepraat, en krijg dan altijd te horen, 'ja, maar ik krijg heel veel geld terug van de belasting, dat wil ik niet missen'. Natuurlijk krijgen zij veel geld terug, maar ze vergeten dan wel even dat ze van tevoren zelf erg veel meer hebben betaald.

Plus, en dat is ook een heel belangrijk gegeven, als ik mijn huis verkoop, heb ik ondertussen al heel wat afgelost op mijn hypotheek. De mensen die niets hebben afgelost krijgen alleen de meerwaarde van het huis.

Wie is hier de grote winnaar? Juist: de bank. En de verliezer? De belastingbetaler.

Ik begrijp niet hoe dit product ooit doorgang heeft gekregen

De Nederlandse staat is ongelofelijk veel geld per jaar kwijt aan renteteruggave. Ik begrijp dan ook niet hoe dit product ooit doorgang heeft gekregen.

Gelukkig krijgen nieuwe huiseigenaren nu niet meer zo'n hypotheek. Althans: het afsluiten van zo'n hypotheek is fiscaal niet meer aantrekklijk omdat je daarbij geen hypotheekrenteaftrek meer kunt krijgen. En wie zijn bestaande aflossingsvrije hypotheek wil oversluiten, kan nu doorgaans nog maar maximaal 50% van de huidige woningwaarde aflossingsvrij laten financieren.

Bekijk ook de Radar-uitzending over de risico's van dit financiële product:

De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek

Maar er zijn nog ontzettend veel mensen die wel zo'n hypotheek hebben en over een aantal jaren misschien in de problemen komen, omdat de bank het huis kan gaan verkopen. Is de bank wel coulant, dan krijgen ze in ieder geval geen belastingteruggave meer. 

Mijn advies: probeer af te lossen, laat de belastingteruggave in één keer uitbetalen, niet maandelijks. Want wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven! Dan is het probleem aan het eind van de looptijd iets minder groot.

Mirjam Peters (66), Halsteren

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant