toggle menu

Lezerscolumn: Waarom ik liever koop bij een winkelier van vlees en bloed dan bij een webshop

Lezerscolumn: Waarom ik liever koop bij een winkelier van vlees en bloed dan bij een webshop

We bestellen allemaal weleens een product via een van de duizenden webwinkels die het net rijk is. Die schieten als paddenstoelen uit de virtuele grond, terwijl kleine ondernemers met een fysiek pand in de historische binnenstad van velerlei gemeentes failliet gaan. Zelf heb ik hier ook schuld aan...

Ingezonden door: Amber Zwart

Met twee kinderen, een eigen zaak en daarnaast nog een vaste baan kies ik al snel voor gemak. Zelfs het terugsturen van producten bij verkeerde pasvorm of tegenvallende sniit kost minder moeite dan in persoon naar een winkel te gaan.

De belofte die mij over de streep trekt

De concurrentie is groot, dus moet je ook als webwinkel goed voor de dag komen en je klanten mooie lokkertjes bieden. Tegenwoordig is een van de populairste beloftes: vóór 23:00 uur besteld, morgen in huis. Mooie deal! Dat is zeker iets wat mij over de streep trekt als ik kan kiezen uit meerdere websites.

Zodoende heb ik onlangs haarproducten besteld bij een webwinkel. Op donderdag na de kerst besteld, vóór 23:00 uur. 'Prima, vrijdag in huis', dacht ik nog. Na mijn kappersbezoek wilde ik graag mijn haren met de juiste producten behandelen.

'Misschien is de post laat'

Echter ontving ik nooit een track-and-tracenummer, en ook werd er geen pakketje bezorgd de volgende dag. 'Misschien is de post laat', hield ik mezelf voor.

Zaterdag had ik echter nog geen track and trace. En ook maandag volgde geen pakket. Maandag geprobeerd het nummer van de website te bellen. Hoe vaak ik ook probeerde, nimmer werd er opgenomen. Geen wachtrij, geen voicemail of terugbelbelofte. Niet meer van deze tijd, waarin je service naar de klant juist goed moet zijn.

Het is overigens niet de eerste website die zijn belofte niet nakomt. Het lijkt een hype te worden, je klant binnenlokken en vervolgens denken dat je hem binnen hebt. Daarna mag de klant wachten en wordt hij als stront behandeld. Serieus, je leest het goed, stront!

Pas na een negatieve beoordeling komen ze in actie

Na een opmerking op de vrolijke Facebookpagina van het desbetreffende bedrijf krijg ik eindelijk respons. Tegenwoordig kun je ze alleen wakker schudden met een negatieve beoordeling, pas dan komen ze in actie.

Ik word via de chat benaderd. Bellen is schijnbaar duur tegenwoordig. Ik leg uit dat zij hun belofte niet nakomen. Ze hebben het druk, is het antwoord. Waarop ik me afvraag waarom ze dan nog steeds op de website beloven binnen 24 uur te leveren. Want is dit geen misleiding? De reclame code commissie kan dit toch strafbaar achten? In elk geval niet in orde.

Als reactie krijg ik serieus: 'Wij cancelen de order want zo wensen wij niet te worden benaderd.' Pardon? Maar zij kunnen wel leveren, alleen willen ze dan geen negativiteit meer van mijn kant. Serieus? Dus dit is tegenwoordig de standaard? Klantenservice wordt slechter, internetshoppen wordt steeds minder aantrekkelijk bij dit soort praktijken.

Liever weer echt en eerlijk contact met een mens

Misschien moeten we weer terug naar de ondernemer in de fysieke winkel. Dit is al de vierde keer binnen korte tijd dat dit gebeurt. De meeste winkels lijkt het niet te interesseren wat je ervan vindt, want negen op de tien laat het gebeuren.

Ik echter heb door dat pas bij een negatieve recensie mensen gaan nadenken dat ze eigenlijk met een persoon te maken hebben. Voor mij wordt het zeker op deze manier minder aantrekkelijk. Dan maar meer moeite doen, maar in elk geval echt en eerlijk contact met een mens, die oprecht interesse heeft in hoe jij je voelt bij een bepaald product.

Voor mij geen webwinkelterreur meer. Geef mij maar de hardwerkende ondernemer met hart voor de klant.

Amber Zwart (37), Alkmaar

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Verdien ook 50 euro met je lezerscolumn

Wil jij, net als Amber, je ei kwijt over een consumentenkwestie en dat bovendien beloond zien met publicatie op de Radar-website én met een cadeaubon ter waarde van 50 euro? Wij zijn benieuwd naar jouw epistel!

Bekijk hier hoe je een lezerscolumn instuurt

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant