toggle menu

Lezerscolumn: Waarom we moeten stoppen met zelf vuurwerk afsteken

Lezerscolumn: Waarom we moeten stoppen met zelf vuurwerk afsteken

Elke jaarwisseling schieten 'we' weer voor miljoenen de lucht in. Een weldenkend mens zou geen vuurwerk moeten afsteken, schrijft Mirjam Peters in haar lezerscolumn.

Lezerscolumn ingezonden door: Mirjam Peters

Hechten we heel erg aan tradities, of gaan we met onze tijd mee? De wereld raakt overbevolkt, en particulier vuurwerk verbieden zou gewoon een volgende stap moeten zijn.

Dieren in de stress

Ik snap het ook niet helemaal. In Nederland zijn zoveel gezinnen of alleenstaanden met een huisdier. Ik neem aan dat mensen die een huisdier hebben, ook van andere dieren houden. Toch interesseert het ze helemaal niets, dat die dieren de periode vóór oudjaar en mét oudjaar eigenlijk vaak totaal in de stress zitten.

Dat doe je je huisdier toch niet aan? Ieder weldenkend mens zou alleen al om die reden geen vuurwerk meer moeten afsteken.

Voor miljoenen de lucht in

Dan hebben we het nog niet over de gezondheid gehad. Wat een vervuiling levert het op! In deze tijd, waarin de regeringen druk bezig zijn met het verlagen van de CO2-uitstoot, wordt gewoon gedaan alsof dit niets is. Om nog maar te zwijgen van het lawaai, de ongelukken en wat al dat vuurwerk allemaal wel niet kost. Ieder jaar opnieuw schieten we weer voor miljoenen de lucht in.

Gezondheid boven traditie

Het zal dan misschien traditie zijn om met oud en nieuw vuurwerk af te steken, je moet ook met je tijd mee gaan. We verbranden nu ook geen 'heksen' meer, wat vroeger wel een traditie was.

Nog niet zo erg lang geleden werd er ook in de bioscoop, huiskamer, openbaar vervoer, ziekenhuizen en openbare gebouwen gewoon gerookt. Gelukkig is de mens wijzer geworden en begrijpen we dat gezondheid boven traditie gaat.

Siervuurwerk van de gemeente

Volgens mij zijn alle gemeentes best bereid om op één plaats in de gemeente mooi siervuurwerk af te steken. Het liefst helemaal geen vuurwerk natuurlijk, maar ik begrijp ook wel dat dat misschien te rigoureus is. Alle dingen moeten geleidelijk gebeuren.

Dus mensen, koop geen particulier vuurwerk meer, maar geniet met zijn allen van het siervuurwerk. Zo houd je een hoop geld in je zak, is er veel minder kans op ongelukken, minder vervuiling, en het is beter voor de gezondheid. En al de miljoenen (huis)dieren en oude mensen hebben een stuk rustiger oudjaar.

Dit jaar lukt het niet meer, maar laten we het alsjeblieft voor volgend jaar gaan proberen. 

Mirjam Peters (65), Halsteren

(Deze column vertegenwoordigt de mening / ervaring van de auteur en niet noodzakelijkerwijs die van de redactie.)

Ook interessant